RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

9 травня

Всі новини

Нардеп розповів про назріваючий конфлікт в Держбюро розслідувань

Народний депутат України Мустафа Найєм припустив, що в Державному бюро розслідувань ймовірно назріває конфлікт через бажання глави відомства Романа Труби розширити свої повноваження.

Про це пише "Українська правда".

Найєм зазначив, що опублікований на сайті Кабміну Регламент реалізації повноважень директором ГБР порушує норми закону про відомство.

"Судячи з тексту документа, у відомстві назріває конфлікт між його главою і заступниками. Регламент безпосередньо порушує норми закону "Про державне бюро розслідувань", надаючи голові відомства непередбачені законом повноваження і права", - вважає депутат.

Документ скорочує права заступників глави ГБР і усуває їх від участі в прийнятті ряду рішень.

"Зокрема, згідно зі ст. 12 закону про ДБР, значну частку своїх повноважень директор Бюро реалізує за погодженням із заступниками. У прийнятому регламенті ця норма порушена, і тепер в окремих випадках директор Бюро отримує право одноосібного прийняття рішень в питаннях, які потребують колегіального узгодження" , - повідомляє депутат.

Він звертає увагу, що за Регламентом заступники можуть відмовлятися погоджувати рішення глави ГБР. Однак вони мають на це право, коли рішення глави ДБР не відповідають нормам законів "Про запобігання корупції", "Про державну службу" та "Про очищення влади".

Також в Регламенті є норма, за якою підставою для відмови погоджувати рішення не можуть бути аргументи про недоцільність або необґрунтованість прийнятих главою рішень.

"І найважливіше. Регламент взагалі не регулює повноваження директора Бюро, якщо між його заступниками не досягнуто згоди. В такому випадку голові доведеться або порушити закон і узурпувати владу в ДБР, або відомство повинно бути паралізовано. І в той же час дає директор відомства не передбачене законом право самостійно визначити підстави для юридичної відповідальності заступників і керівників територіальних органів ДБР", - резюмував Найєм.

Також читайте матеріал "Апострофа" про ДБР - В Україні народжується неймовірний монстр: як країна занурюється в правовий хаос.