RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

Не дали можливостей: названо причини провалу реформ в Україні під керуванням іноземців

Іноземним фахівцям не вдалося досягти великого успіху у впровадженні реформ в Україні через відсутність політичної волі на впровадження реальних змін.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів юрист, адвокат, заступник генерального прокурора України в 2014-2016 роках Віталій Касько.

"Я думаю, це навмисно було зроблено для того, щоби на певних прикладах продемонструвати, що – незалежно від того, українець це або іноземець – все одно це може бути погано. Насправді, якщо ви запитаєте мою власну думку, то в нас цілком достатньо власних фахівців, які, зокрема, допомагають провести реформи в правоохоронній і судовій сферах в інших країнах, оскільки в Україні їхні знання і досвід просто непотрібні. Адже немає політичної волі на ці зміни в Україні. Для влади набагато легше запросити іноземних фахівців, які не завжди можуть орієнтуватися в українському контексті, і просто не дати їм працювати", - зазначає Касько.

Юрист упевнений, що звалювати відповідальність за провал реформ в Україні на іноземних реформаторів не можна.

"Говорити про те, що іноземці погані й не досягли в Україні результатів, – це не що інше, як маніпуляція. Згадаємо класичний приклад реформування прокуратури. Свого часу було проголошено, що заступник генпрокурора [Давід] Сакварелідзе був наділений повноваженнями провести таку реформу. Насправді це смішно, тому що в існуючій в Україні пострадянській централізованій системі прокуратури заступник генпрокурора, попри все своє бажання, не може провести істотних чи, назвімо їх так, незворотних реформ, якщо керівник прокуратури не має жодного бажання такі реформи проводити. Тому йому в принципі не надали можливостей провести таке реформування, так само, як і мені, заступнику генпрокурора, такої можливості не давали, всіляко перешкоджаючи", - говорить він.

Касько впевнений, що для якісних результатів реформування потрібна воля і бажання отримати зміни.

"Якщо ж іноземці використовуються в якості ширми, щоб продемонструвати, який у нас хороший іноземний фахівець, але не наділяються ніякими повноваженнями, якщо за їх спиною насправді робиться те, що в Україні робилося вже 25 з чимось років, то це робиться з однією метою: показати, мовляв, іноземці теж погані, а ми і самі можемо впоратися. Але без політичної волі ані українці, ані іноземці цього не зроблять ", - резюмує він.

Детальніше читайте в повному тексті інтерв'ю Каська "Апостроф": У влади в Україні є страх, через який вона буде триматися до кінця - відомий юрист.