RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.80
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  38.80
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

В Україні пояснили, чим небезпечний проект соратників Порошенка про створення нового органу влади

Створення Національного бюро фінансової безпеки (НБФБ) може закінчитися тим, що в Україні з'явиться ще один орган, який збільшить тиск на бізнес.

Про це в коментарі "Апострофу" розповіли експерти.

За словами народного депутата Тетяни Острикова, в законопроекті №8157 передбачено прямий вплив президента на діяльність нового органу.

"Членів комісії від президента і від Кабміну буде достатньо для протягування потрібного кандидата і ухвалення рішень, навіть якщо представники Ради не будуть призначені. А нам не потрібне ще одне "кишенькове військо" того чи іншого чиновника. Орган має бути незалежним і підкорятися лише закону", - заявила вона.

Експерти відзначають, що сфера компетенції НБФБ до кінця не зрозуміла і існує загроза того, що співробітники органу будуть зловживати становищем.

"Якщо ми беремо альтернативний законопроект, то в ньому чітко бачимо, що є орган досудового розслідування з чіткою компетенцією, з чіткою підслідністю, який буде займатися виключно протидією конкретним кримінальним правопорушенням. Він буде виявляти ці правопорушення і сприяти розслідуванню. А в проекті Южаніної написано, що бюро займається усуненням ризиків фінансової безпеки. Це означає, що сфера компетенції може стосуватися кого завгодно: будь-яка транзакція фізичної або юридичної особи, підприємницька практика або інвестиційна діяльність, яка, на думку бюро, буде загрожувати фінансовій безпеці, може опинитися в зоні ризику", - пояснив експерт реанімаційне пакету реформ Володимир Петраковський.

За його словами, на практиці це положення буде означати управління в ручному режимі. НБФБ буде обмежувати діяльність, яка на їхню думку має ризик для держави і зможуть втручатися в будь-які справи.

Також, на думку експертів, НБФБ може стати ще одним контролюючим органом на додаток до існуючих.

"На жаль, у законопроекті автори не пропонують забрати у СБУ функції здійснення оперативно-розшукової діяльності в сфері захисту економіки. Так само, як і в поліції чи прокуратури. Тому зараз немає підстав говорити, що цей орган буде єдиним, який буде здійснювати фінансові розслідування. У такому вигляді він стане ще одним із тих, які сьогодні ходять до бізнесу по черзі", - коментує Острікова.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа" - Українському бізнесу готують новий сюрприз: Порошенко хоче собі "кишенькове військо".

Версія для друку
Знайшли помилку - видiлiть та натиснiть Ctrl+Enter
Розділ: ПолітикаВлада
Теги: НБФБ