RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Чому влада України не може домовитися про "перезавантаження" ЦВК: стали відомі цікаві деталі

Перемовини про зміну складу Центральної виборчої комісії (ЦВК) проходять з "скрипом" в зв'язку з декількома проблемами, починаючи від надлишку кандидатур, закінчуючи острахом "Народного Фронту" розпуску Верховної Ради, який може послідувати за цим "перезавантаженням".

Про це йдеться в статті на "Апострофі".

Так, одна з головних проблем полягає в тому, що фракції БПП і НФ ніяк не можуть домовитися про результативне голосування. Одним з приводів для цієї заминки з боку "Народного фронту" називається надлишок кандидатур, хоча рейтингове голосування не передбачено за процедурою. Ще одна причина - відсутність в списку представника "Оппоблока", незважаючи на відповідні вимоги Парламентської асамблеї Ради Європи та Європейського союзу.

У той же час, в кулуарах парламенту існує думка про те, що депутати "Народного фронту" побоюються, щоб разом з оновленням ЦВК, команда президента може зважитися і на більш різкий крок - розпуск Ради.

Треба розуміти, що дострокові парламентські вибори не вигідні "фронтовикам". Це пов'язано з тим, що рейтинг цієї партії, якщо брати до уваги червневе опитування Київського міжнародного інституту соціології, знаходиться в районі 0,2%.

На даний момент друга за чисельністю фракції в ВР має на меті не проводити ротацію складу ЦВК до кінця жовтня, адже за рік до чергових парламентських виборів розпускати Верховну Раду заборонено.

Нагадаємо, що у 12 з 15 членів ЦВК, включаючи її голову Михайла Охендовського, закінчився термін семирічних повноважень ще 1 червня 2014 року. Але, незважаючи на цей факт, вони продовжують роботу, так як парламент до цього скасував норму про автоматичне припинення повноважень членів ЦВК після закінчення встановленого терміну.

У зв'язку з цим в січні Адміністрація президента внесла список кандидатур до нового складу ЦВК. Через це стався великий скандал. Причиною його стало те, що з самого початку в список увійшли 13 кандидатів по квотам "Блоку Петра Порошенка" (БПП), "Народного фронту" (НФ), Радикальної партії, депутатських груп "Відродження", "Воля народу" і "Самопоміч". Потім за наполяганням "Батьківщини" АП внесла і її кандидатуру. В результаті виявилося 14 осіб на 13 вакантних місць.І Через це колишні "регіонали" відмовляються голосувати, хоча без голосів "Опозиційного блоку" можна обійтися.

Детальніше про це читайте в матеріалі "Апострофа": На межі зриву: чому навколо ЦВК знову "побили списи" Порошенко і Яценюк.