RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

Всі новини

Відділ "К" СБУ - одна з найефективніших структур по боротьбі з корупцією - експерт

Вимоги західних експертів до президента Зеленського щодо посилення боротьби з корупцією та ліквідації відповідних спецпідрозділів СБУ є взаємовиключними, оскільки саме відділ "К" в СБУ бореться з корупцією в країні ефективніше інших структур.

Про це повідомив експерт з питань національної безпеки Ярослав Антоняк.

Він нагадав, що президент вже призначив першого заступника глави СБУ і начальником Головного управління по боротьбі з корупцією Івана Баканова.

"Не встиг зайти в кабінет новий перший заступник голови СБУ Іван Баканов, як "реформатори" в черговий раз підняли питання про необхідність проведення в спецслужбі реформи, яка позбавила б її виконання" невластивих "функцій. Причиною активізації стала заява заступника голови представництва ЄС в Україні Анніки Вайдеманн, яка висловила думку про те, що Служба безпеки України повинна бути позбавлена нинішніх функцій в сфері "економічної і організованої злочинності", додавши, що "зазвичай це невластиві функції для служб безпеки ", - зазначив експерт.

Саме ГУ БКОЗ СБУ (відділ "К") безуспішно намагалися ліквідувати протягом останніх 5 років все "реформатори". Разом з тим, результати роботи спецпідрозділу СБУ по боротьбі з корупцією говорять про те, що воно надзвичайно ефективно, а Головне управління по боротьбі з корупцією і оргзлочинністю є однією з найсильніших структур української спецслужби, заявив Антоняк.

"Всі ці спроби зазнали краху, в тому числі, завдяки ефективній роботі спецпідрозділу СБУ під керівництвом генерал-полковника Павла Демчини, який пішов у відставку. Високі результати роботи Головного управління по боротьбі з корупцією і оргзлочинністю за останні 4 роки відзначили експерти не тільки в Україні, а й за кордоном, зокрема, серед іноземних спецслужб і в Європарламенті", - підкреслив він.

На думку Антоняка, президент Зеленський, очевидно, провівши попередні консультації з фахівцями, для демонстрації прогресу і досягнення результатів у боротьбі з корупцією, прийняв вірне рішення, призначивши на посаду першого заступника голови СБ України - начальника ГУ БКОЗ близького йому Івана Баканова. І відразу отримав неприємний сигнал від бажаючих реформувати СБУ, які наполягають на ліквідації потужного інструменту боротьби з корупцією та оргзлочинністю, який є в руках президента.

"Президенту Зеленському слід звернути увагу, що не тільки українські "грантоїди", але й європейські консультанти лукавлять, кажучи, що боротьба з корупцією і оргзлочинністю - це непритаманна функція для спецслужб західних країн. Окремі спецслужби західних країн не тільки виявляють корупційні злочини і ведуть боротьбу з організованими злочинними групами, а й проводять слідство у таких справах", - заявив він.

На думку Антоняка, критично необхідно зберегти підготовлений кадровий склад і оперативне ядро спецпідрозділів по боротьбі з корупцією СБУ.

"Немає сумнівів, що команді президента доведеться попрацювати з реформою національної спецслужби для її посилення. Однак робити це повинні не "консультанти" й "антикорупціонери" без профільної освіти та досвіду роботи, які вдають із себе фахівців у чутливій темі діяльності спецслужб, а зовсім інші люди і на інших принципах", - заявив експерт.