RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

Зниження тарифів має стати першою реформою в інтересах населення - Тимошенко

У президента є можливість знизити ціни на газ, і це повинно бути однією з перших змін, яких чекають українці.

Про це Юлія Тимошенко заявила в ефірі програми "Свобода слова" на ICTV.

Лідер "Батьківщини" переконана, що світова ринкова кон'юнктура створює можливість для зниження цін на газ і на тепло для населення вдвічі.

Вона нагадала, що її команда підготувала термінові пакети законопроектів, один з яких містить ряд указів, які може прийняти президент, щоб швидко змінити тарифну політику. Адже за Конституцією президент має право призупинити рішення уряду, тобто накласти на них вето, зауважила Юлія Тимошенко.

Лідер "Батьківщини" уточнила, що вже передала президентові проект указу, як накладати вето, як зупиняти ці постанови та повертати ціни на газ на рівень обґрунтованих. Другий пакет указів стосується формування НКРЕКП.

"Згідно із законом, саме президент своїми указами може формувати НКРЕКП - орган, який встановлює тарифи. Там є вакансії і якщо президент прийме ці укази, то заповнить ці вакансії об'єктивними людьми", - зазначила вона.

Крім того, Юлія Тимошенко зазначила, що зараз ціна на газ в Європі падає і привела відповідний графік.

"Нам розповідають, що ціни на газ повинні бути ринковими. У Європі ціна падає, і сьогодні на європейських ринках, на біржі в Нідерландах, ціна складає 5383 грн. Це ринкова європейська ціна. Чому цей газ продають нам по 8247 грн за тисячу кубометрів?", - запитала лідер "Батьківщини".

Вона уточнила, що проблема виникає з причини, що між європейськими постачальниками газу і НАК "Нафтогазом" стоїть ряд посередників, які можливо виводять різницю в офшори.

"За прогнозами, газ на біржі в Європі в червні і до кінця серпня буде коштувати 120 доларів, а сьогодні 160. Це означає, що в світі ціна на газ стрімко падає. У мене питання: чому в світі падає, а в Україні стоїть. Тому що корупція триває. Якщо ми це зупинимо, якщо ціна буде адекватною, у людей з'являться кошти купувати те, що українська економіка виробляє - це буде інвестиційний підйом", - переконана голова партії.