RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

Викорінення кнопкодавства це іспит, який влада не має права провалити - екс-нардеп Палатний

Викорінення кнопкодавства як явища стане перевіркою на міцність для нової влади та іспитом для українського парламентаризму в цілому.

Про це заявив Артур Палатний, народний депутат VII і VIII скликань, який очолював Комітет ВРУ з питань сім'ї, молодіжної політики, спорту і туризму дві каденції поспіль.

Він підтримав ініціативу президента Володимира Зеленського на законодавчому рівні ввести штрафи за кнопкодавство в розмірі 3-5 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян - від 50 до 85 тисяч грн.

"Однак будьмо реалістами: навіть така серйозна сума, яку запропонував президент, не завжди і не кожного депутата зупинить. Зробити відповідальність незворотною здатен комплекс санкцій, серед яких крім штрафу ще відкликання мандата порушника з подальшою забороною балотуватися або взагалі кримінальною відповідальністю", - сказав Артур Палатний.

Він нагадав, що фракція "Удар" ще в 2013 році організувала в парламенті акцію "Голосуємо особисто": депутати блокували трибуну з вимогою припинити практику "голосування за сусіда" і закріпити в регламенті Верховної Ради відповідні зміни.

"Однак тоді ми були в опозиції до влади, яка була прямо зацікавлена в ручному парламенті і голосуванні за командою. Нагадаю, історія закінчилася позачерговими виборами, коли українське суспільство на весь світ сказало тій владі "геть", - додав Палатний.

На його думку, успішність боротьби з кнопкодавством сьогодні, коли на це є політична воля президента і монобільшості фракції "Слуга народу", - іспит, який влада не має права провалити: "Депутат будь-якої фракції або стає відповідальним і підзвітним, або втрачає мандат. Я дуже сподіваюся, що президент особисто "дотисне" ці зміни, тому що від них буде залежати доля українського парламентаризму як такого".

Нагадаємо, перший віце-спікер Руслан Стефанчук опублікував президентський законопроект, яким пропонується штрафувати за кнопкодавство.

21 і 22 червня президент вніс до парламенту проект закону про кримінальну відповідальність за кнопкодавство і законопроект про внесення змін до Конституції про можливість позбавляти мандатів за неперсональне голосування. Проте 29 серпня перший з цих проектів був відкликаний.