RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Загроза удару на Київ з півночі: названо важливі моменти в плані Кремля

В Україні розглядають Білорусь як можливий плацдарм для удару на Київ з півночі після її об'єднання з Росією.

Про це в інтерв'ю "Апострофу" розповів білоруський політик-ліберал і економіст Ярослав Романчук.

"В угодах немає військової тематики з однієї простої причини - військові і правоохоронні органи Росії та Білорусі ніколи не переставали співпрацювати. Москва є центром підготовки білоруських кадрових поліцейських і офіцерів. Тому проникнення росіян в силові структури значно сильніше, ніж це було в Україні в 2013-2014 роках. Тому, якщо ми підемо на інтеграцію, то позиція невтручання Білорусі в конфлікти піде в минуле. Росія отримає набагато більше можливостей використовувати територію Білорусі для здійснювання геополітичної експансії", - заявив він.

За словами експерта, в Кремлі про це замислюються - активно ведуть інформаційну, геополітичну війну. На даному етапі Москві набагато важливіше внести розбіжності в Євросоюзі, змусити Європу говорити різними голосами. Тому можливий удар по країнам НАТО - довгострокова стратегія.

"У разі поразки уряду Володимира Зеленського, особливо в економіці, у прихильників реінтеграції на пострадянському просторі з'явиться аргумент. Мовляв, дивіться, Білорусь приєдналася до Росії, і люди добре живуть. Будуть звучати пропагандистські кліше - хороші дороги, порядок, стабільність, мир. Вони будуть додатковими аргументами, щоб переконати Україну йти не по європейському шляху, а в напрямку Росії. Говоритимуть - дивіться, білоруси зробили це і тепер газ у них 150 доларів коштує, а для України, скажімо, 300. Енергетична політика хороша, підприємства працюють. Це буде зроблено, щоб показати переваги співпраці з Росією в новому форматі", - заявив Романчук.

Так, для Білорусі важливий успіх української нової влади. Чим глибше Україна буде інтегруватися в Європу і реалізувати реформи, чим більше буде перевага вільного ринку і тим складніше буде Росії поглинати Білорусь.

Детальніше читайте в матеріалі "Апострофа": "Поглинувши Білорусь, Росія зможе завдати удару по Києву - білоруський політик".