RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

Західні ЗМІ стурбувались впливом Коломойського на Зеленського

Вплив олігарха Ігоря Коломойського на президента України Володимира Зеленського викликав занепокоєння у закордонних ЗМІ.

Про це йдеться в матеріалі французького видання Le Monde "Молоду Україну терзають старі демони: ім'я їм - олігархи".

Зазначається, що вплив Коломойського на Зеленського викликав занепокоєння з часів виборчої кампанії, коли олігарх ховався в Швейцарії та Ізраїлі після розслідування по Приватбанку щодо "дірки" в 5,5 мільярда доларів.

"Ігор Коломойський, власник телеканалу, який зробив знаменитим Зеленського. Ця скандальна особа сховалася в Швейцарії та Ізраїлі в 2016 році, коли Центробанк України намагався навести порядок у фінансових інститутах країни за допомогою МВФ і націоналізував Приватбанк, що належав олігархові, після виявлення шахрайських практик і дірки в 5,5 мільярда доларів", - йдеться в статті.

Також Le Monde вказує на зв'язок Коломойського з найближчим оточенням президента.

"Керівник Офісу Президента України Андрій Богдан - колишній адвокат Коломойського. Сам олігарх теж повернувся в Україну після перемоги свого протеже. 13 вересня він став гостем на конференції свого колишнього ворога і нинішнього друга Віктора Пінчука. Він довго спілкувався з пресою, що дало новий поштовх думкам про його близькість до президента Зеленського", - сказано в матеріалі.

Раніше в Україні викликав широкий резонанс законопроект №1210, який названий дискримінаційним. Пропонований законопроект збільшує податкове навантаження на великий і малий бізнес, позбавивши від обов'язку сплачувати підвищені податки підприємства Коломойського з видобутку марганцевої руди. Податковий тягар на видобуток залізної руди збільшиться в чотири рази, що може привести до масової втрати робочих місць в рідному місті президента Зеленського.

Le monde вказує на заяви прем'єра Гончарука щодо можливого "компромісу" з Коломойським за Приватбанку суперечать позиції МВФ, де ця справа розглядається як символічний приклад влади олігархів.

"Діра в 5,5 мільярда доларів - це еквівалент оборонного бюджету і мова про гроші платників податків!" - йдеться в матеріалі.

"Успіх реформ цього уряду - ключ до всього", - заявив в Києві Тоні Блер. Якщо у нього все вийде, "це змінить динаміку" всередині України і за її межами, "в тому числі у врегулюванні в Донбасі". Як би не поспішав Зеленський, поки олігархи, судячи з усього, продовжують смикати за ниточки в Києві, в Кремлі можуть спати спокійно", - резюмує автор.