RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Новинський запропонував списати населенню частину боргів по ЖКГ

Народний депутат Вадим Новинський вніс до парламенту законопроект, яким пропонується списати побутовим споживачам заборгованість за комунальні послуги, накопичену за станом на 1 січня 2019 року.

Відповідний Проект Постанови зареєстровано за №1106, його співавторами стали народні депутати Муса Магомедов, Дмитро Шпенов, Сергій Магера та Вікторія Гриб.

Документом пропонується визначити порядок списання заборгованості, що утворилася за природний газ, електроенергію, опалення та гарячу воду.

Згідно з текстом, постачальники послуг і учасники процедури списання повинні узгодити суми заборгованості побутових споживачів протягом 45 днів з моменту вступу закону в силу. Порядок підтвердження сум заборгованості побутових споживачів та інших учасників процедури списання заборгованості встановлюється Кабміном, на що відводиться два тижні. Списання підтверджених сум заборгованості повинно бути проведено протягом шести місяців з дня набрання Законом чинності.

"Для абсолютної більшості українців підвищення цін на комунальні послуги, проведене в 2015-2018 роках, виявилося шоковим. Це не дивно, адже ціни на природний газ зросли в 11 разів, на гарячу воду - більше ніж в 5 разів, такий рівень цін не відповідає реальним доходам і платоспроможності громадян, доходи населення росли скромними темпами. Через підвищення тарифів в країні подорожчали товари та послуги, такою була антисоціальна політика попередньої влади", - сказав Вадим Новинський.

Він також додав, що станом на початок 2019 року заборгованість українців за комунальні послуги досягла майже 70 млрд гривень.

"Таких боргів не було за всю історію України. Значна частина населення змушена виживати і фактично не в змозі оплатити надвисоку плату за житлово-комунальні послуги. У нової влади має бути розуміння, що підвищення цін на комунальні послуги проводилося без економічного обґрунтування, їх завданням повинно стати наведення порядку в питанні цін на послуги ЖКГ. Списання заборгованості минулих років - перший і важливий крок для наведення порядку в цій сфері", - підкреслив народний депутат.