RU  UA  EN

Пʼятниця, 10 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

10 травня

Всі новини

У Раді заговорили про нову дату Дня незалежності України

Позафракційний нардеп, член партії "Свобода" Оксана Савчук пропонує перенести святкування Дня незалежності і узаконити червоно-чорний прапор.

Проект постанови № 2205 та законопроект № 2229 опубліковано на сайті Верховної Ради.

Згідно з проектом постанови, відлік української незалежності пропонується вести з 22 січня 1918 року, коли був проголошений IV Універсал Центральної Ради Української Народної Республіки. Таким чином День незалежності пропонується святкувати щорічно 22 січня. День 24 серпня теж залишиться державним святом і буде вважатися Днем відновлення незалежності України.

Савчук також внесла законопроект, яким затверджується офіційний статус для червоно-чорного прапора. Народна депутатка пропонує вважати його прапором Національного гідності, який в певні дні повинен підніматися на державних установах поряд з національним прапором. При цьому червоно-чорний прапор не повинен знаходитися вище синьо-жовтого.

За наругу над прапором Національного гідності законопроект передбачає таке ж покарання, як і за наругу над прапором України - штраф 850 гривень або арешт до пів року, або позбавлення волі до 3 років. За порушення порядку використання червоно-чорного прапора в Адмінкодексі передбачили штраф від 5100 до 8500 гривень, а за повторне порушення - від 8500 до 17 тисяч гривень.

Як повідомляв "Апостроф", нардеп від "Слуги народу" Олександр Дубінський пропонує запровадити податок на купівлю валюти.