RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Зірвуть плани Кабміну: в ЗМІ розкритикували спроби реприватизувати "Криворіжсталь" і "Укртелеком"

Заявлена урядом велика приватизація може бути зірвана через спроби ФДМ повернути у держвласність підприємства, що були успішно приватизовані.

Про це йдеться у статті "Бізнесу", передає РБК-Україна.

"Дивним чином виглядають спроби Фонду державного майна, який останні роки не облишає намірів повернути "Укртелеком" в держвласність, повністю знівелювавши досягнення успішної приватизації. В чому сенс повертати актив, який навряд чи вдасться перепродати так само успішно чи взагалі продати, при цьому повернувши попередньому власнику 11 млрд грн, не зрозуміло нікому, окрім попереднього керівництва ФДМУ", - наголошує автор.

Зазначається, що приватизаційні процеси, які тривають з кінця 90-х років, мають лише поодинокі успішні приклади.

"В Україні фактично було три великі приватизації: перша – "Криворіжсталь", друга – "Укртелеком" і обленерго, і 2017 рік 3,2 млрд гривень за продаж енергетичних компаній. Все інше - несуттєві продажі", - казав екс-очільник ФДМУ Віталій Трубаров.

Роздержавлення цих підприємств не лише дало бюджету безпрецедентні надходження, а підняло на новий рівень самі підприємства.

"Після переходу в приватну власність до найбільшої у світі металургійної компанії ArcelorMittal, у розвиток "Криворіжсталі" станом на 2016 рік було інвестовано 867,6 млн дол., що майже на 370 млн дол. більше, ніж планувалося за договором (500 млн дол.). Окрім того, новий менеджмент взявся за модернізацію потужностей, технічне переоснащення виробництва та реконструкцію. Окремою статтею видатків прописали виконання зобов’язань природоохоронної діяльності. Суми обчислювалися мільярдами гривень. Зросли зарплати та соцвиплати працівникам, відрахування до бюджету. Підприємство успішно функціонує, чого не було в часи держвласності", - нагадує "Бізнес".

Також був наведений приклад "Укртелекому". Його в 2011 році придбала ЕСУ – українська дочірня компанія австрійського фонду ЕРІС за 10,5 млрд грн. Це майже вдвічі більше, ніж пропонували конкуренти на торгах. Це вдруге в історії країни, коли план уряду з надходження від приватизації був виконаний.

"Будучи державним, "Укртелеком" був збитковим, що лягало тягарем на державну скарбницю - на платників податків. Отримавши нового власника та команду управлінців, вже у 2014-2016 роках (з урахуванням втрати активів у Криму та на Донбасі), компанія отримує прибуток у понад 2 млрд грн. Це означає зростання відрахувань у бюджет", - пише автор матеріалу.

Відтак, намагання повернути процеси назад призведуть до падіння інтересу з боку закордонних партнерів до України, та обернеться зривом планів приватизації-2020, попереджає автор.

У матеріалі вказано, що якщо принципи прозорої та чесної приватизації, котрі виголосила влада, будуть дотримані, шанс отримати покупців, які готові будуть купувати, з перспективами розвитку лишаються, і як приклад, чиновникам варто взяти успішний досвід приватизації "Криворіжсталі" та "Укртелекому".