RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

25 квітня

Всі новини

НАБУ збирало дані на нардепів і "зливало" їх іноземному посольству - Деркач

НАБУ незаконно збирало інформацію про народних депутатів і зливало матеріали слідства посольству Австрії.

Про це повідомив народний депутат Андрій Деркач в Facebook, опублікувавши документи.

Зокрема, Деркач повідомив про незаконний збір інформації про соратника президента Порошенко, тоді нардепа від БПП Сергія Березенка.

"На Березенка і його сім'ю Антикорупційне бюро зібрало ціле досьє. Можу нагадати, що відповідно до закону проведення оперативних дій, а також збір персональних даних в рамках слідчих дій можливі тільки після надання згоди ВР на притягнення депутата до кримінальної відповідальності. Так, недоторканність ніби як скасовують . Але на той момент вона діяла і НАБУ закон порушило", - зазначив Деркач.

Також депутат надав документи, що підтверджують збір даних про колишнього народного депутата Миколу Мартиненка і пов'язаних з ним, на думку НАБУ, осіб - в обхід правових процедур.

"Помічниця Гізо Углаву Поліна Чиж відправила список персон, яких потрібно перевірити, а також довідки по кримінальному провадженню асистентові поліцейського аташе Австрії Рудольфу Клугмайеру. Крім Мартиненка, в запиті НАБУ згадуються Давид Жванія, Ігор Керезь, Олександр Іоселіані та ін.", - написав Деркач .

Він підкреслив, що ці дані доповнюють раніше опубліковані.

"Отже, вищий антикорупційний орган України веде свою діяльність з грубим порушенням закону. До даних про "злив" інформації посольству США додалося австрійське представництво", - резюмував Деркач.

Слід зазначити, що раніше Андрій Деркач публікував ще ряд матеріалів.

Як повідомлялося раніше, Деркач на прес-конференції оприлюднив листування співробітників НАБУ і працівників посольства США в Києві. Як свідчать матеріали листування, неодноразово, починаючи з 2017 року з електронної скриньки помічниці першого заступника голови НАБУ Гізо Углави Поліни Чиж на адресу фахівця з правових питань програми боротьби з корупцією Департамента юстиції США Посольства США в Україні Анни Ємельянової пересилалися переліки кримінальних проваджень, якими займаються детективи НАБУ.

Також Деркач заявив, що колишній віце-президент США Джо Байден отримав $ 900 тис. за лобістську діяльність від нафтогазової компанії "Burisma Group"

Нардеп повідомив, що матеріали по "NABU-leaks" будуть публікуватися в соцмережі, а отримані ним від журналістів матеріали вже передані в ДБР і Генпрокуратуру. Деркач ініціював створення парламентської слідчої комісії, і подав заяву про відновлення справи проти посадових осіб України за фактом втручання у вибори США. За його словами, засідання суду відбудеться 21 жовтня.