RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Викривачам корупції будуть платити: Рада прийняла гучний законопроект

Верховна Рада прийняла в другому читанні і в цілому законопроект №1010 про викривачів корупції.

Про це повідомляє "Апостроф" з посиланням на "Радіо Свобода".

Новий закон підтримали 252 народних депутата. Законопроект передбачає зміни в законі "Про запобігання корупції" і вводить поняття "викривачів" - громадян, які повідомляють про можливі факти корупційних правопорушень.

Розповісти про порушника закону може будь-хто, повідомивши анонімно в Національне агентство з питань запобігання корупції. "Гаряча лінія" приймає заяви або електронні листи.

Відзначають, що саме пункт про анонімність викликав суперечки серед депутатів, адже це не виключає наклепу. Також можуть бути створені проблеми іншим людям через особисту неприязнь або конфлікти, що також буде не правдивою заявою. Але в підсумку комітет парламенту з питань антикорупційної політики відстояв збереження анонімності.

Після отримання скарги агентство зобов'язане перевірити всі факти, про які йдеться в повідомленні, і отримувати пояснення від чиновників, про яких повідомив викривач. Результати перевірки повинні повідомити викривачу протягом трьох днів після її завершення.

Викривачі можуть претендувати на грошову винагороду за повідомлення про корупцію, якщо розмір хабара або збитків, завданих державі від факту корупції становить не менше 5000 прожиткових мінімумів (близько 9 600 000 грн).

Винагорода може складати до 10% від суми відшкодованих збитків або розміру неправомірної вигоди, але не може перевищувати розмір 3000 мінімальних заробітних плат (близько 12 500 000). Рішення про винагороду викривачу приймає суд.

Крім того, викривачам гарантують безкоштовну правову допомогу; захист в разі загрози життю і здоров'ю та відшкодування витрат на адвоката.

Як повідомляв "Апостроф", в команді президента України Володимира Зеленського, судячи з усього, вирішили не ставити хрест на скандалах в дежконцерні "Укроборонпром", а піти іншим шляхом, реформувавши всю структуру як таку.