RU  UA  EN

Пʼятниця, 19 квітня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

19 квітня

Всі новини

На межі бунту: в ЗМІ розповіли про зірвану реформу в будівельній галузі

Учасники будівельного ринку опинилися на межі бунту через "заморозку" будівництв без пояснення причин.

Про це повідомляється в статті на сайті "Обозреватель".

Відзначається, що у 2017-му в силу вступила нова редакція закону про регулювання містобудівної діяльності, згідно з якою для об'єктів колишніх 1-2 категорій процедура отримання дозволів на будівництво була спрощена - від них тепер потрібно лише повідомити про початок робіт. Була введена будівельна амністія на самобуди. Долю будівництв, згідно з новим законом, вирішували підрозділи інспекції на регіональному рівні та близько чверті будмайданчиків у країні віддані під контроль місцевим ДАБІ.

У 2018 році заробила система "Прозора ДАБІ", яка дозволяла оформляти документи на будівництво без втручання регіональних структур.

"В результаті всі великі інвестори, промислові компанії, такі як "Арселор", "Олсідз" почали отримувати пакети дозвільних документів безкоштовно", - повідомляли журналісти.

Стартував ряд інших електронних сервісів в будівництві, які зводили нанівець корупційні ризики.

"Гройсман ставив Кудрявцеву завдання з проведення реформ, бо одним з відставань для України в рейтингу Doing business була складна бюрократія в архітектурно-будівельної документації. Склався парадокс - прем'єр-міністр вимагає реформ і збереження системи. Кудрявцев підготував і Кабмін реалізував. За показником "отримання дозволу на будівництво" за 2016-2018 роки Україна піднялася на 110 позицій", - відзначали в ЗМІ.

Однак недавно реформа зупинилася, "Прозора ДАБІ" зависла, а керівника ДАБІ Олексія Кудрявцева звільнили зі скандалом, пов'язаним з його нібито "фальшивим дипломом" про освіту.

На його захист виступили 150 нардепів і екс-президент, проте він втратив посаду. Після цього корупція в галузі відновилася, і за повідомленнями учасників ринку суми відкатів лише зросли.

"Ім'я Кудрявцева обростає новими плітками, явно, хтось нервує від того, що він може довести розпочате до кінця, і намагається всіляко цьому перешкодити", - роблять висновок журналісти видання.