RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.50
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.50
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

У Раді планують розглянути законопроект про енергоринок, який ЄС вимагав відкликати - ЗМІ

31 жовтня Верховна Рада розгляне проект закону №2233 про внесення змін до закону "Про ринок електричної енергії", ініційований депутатом Андрієм Герусом.

Відповідна інформація розміщена на сайті Верховної Ради, передає "Обозреватель".

Проект передбачає скасування ринкових механізмів і повернення до ручного регулювання в енергетиці: виробники не зможуть самі вибирати сегменти ринку для продажу електроенергії, а НКРЕКП до 2023 року буде встановлювати граничні ціни (прайс-кепи).

Раніше Перша енергетична Асоціація України звернулася до Директора Секретаріату Європейського енергетичного співтовариства Янеза Копача з проханням провести окремі консультації щодо даного законопроекту щодо сумісності норм закону з положеннями acquis ЄС в сфері функціонування ринку електроенергії.

Секретаріат Енергоспівтовариства випустив офіційне повідомлення, де висловив стурбованість запропонованими інструментами регулювання енергоринку, які порушують принципи європейського права. У повідомленні зверталася увага, що НКРЕКП надаються зайві свободи в регулюванні граничної ціни на ринках: "Впровадження цінових обмежень на постійній основі перевищує право на регулювання оптових цін, дозволене в Третьому енергетичному пакеті ... Ухвалення фіксованих цін на законодавчому рівні призведе до того, що український енергетичний ринок виявиться зарегульованим, і відхилення від європейської цільової моделі закріпиться назавжди. Постійні цінові обмеження спотворюють ринкові і інвестиційні сигнали, і призводять до втрат в добробуті України".

На думку Янеза Копача, подібні методи регулювання торгівельних відносин не характерні для європейського енергетичного сегменту. Відмова держави від контролю за рівнем цін на енергоринку прискорить інтеграцію національної мережі із загальноєвропейською.

Раніше Американська торгова палата закликала зняти з розгляду законопроект "Про внесення зміни до закону України "Про ринок електричної енергії" (№ 2233). На думку експертів компаній - членів Палати, законопроект порушує зобов'язання України за Договором про заснування Енергетичного співтовариства і угоди про асоціацію між Україна і ЄС в частині реформування енергетичної галузі, забезпечення справедливої конкуренції та створення умов інтеграції в європейські ринки електроенергії.