RU  UA  EN

Четвер, 25 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

25 квітня

24 квітня

Всі новини

Рада прийняла за основу не узгоджений з Єврокомісією законопроект про енергоринок 2233

Законопроект "Про внесення зміни до Закону України "Про ринок електричної енергії" №2233, до прийняття якого закликав голова комітету ВР з питань енергетики і ЖКГ Андрій Герус, підтримали фракції "Слуга народу" (233 голосів "за"), "Опозиційна платформа - За життя" (30), депутатська група "За майбутнє" (15) і 17 позафракційних депутатів.

Про це повідомляє "Обозреватель".

Жодного голосу за цей документ не дали фракції "Європейська солідарність", "Голос" і "Батьківщина".

Під час обговорення в сесійній залі, співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко зазначила, що законопроект №2233 суперечить директивам Європейського Союзу.

"Ми очікували, що буде реакція на питання від нашої фракції, як цей законопроект корелюється з директивами Європейського Союзу. Не почули ні слова. Ми не почули ні слова про інші питання, які корелюються з рішеннями Ради безпеки ООН і Верховної Ради України попереднього скликання по країні-агресору. Що сьогодні йде торгівля на крові електроенергією з Росією", - заявила Геращенко.

Проти прийняття законопроекту виступив і заступник голови комітету з енергетики та ЖКГ Олексій Кучеренко (фракція "Батьківщина"). За його словами, проти проекту виступають європейські партнери України.

"Цей законопроект не можна назвати "Про внесення змін до закону про ринок електроенергії". Він про скасування ринку електроенергії, так правильно його називати. Якщо потрапив в яму, треба перестати копати - основний заповіт для всіх реформаторів. Сьогодні триває спроба копати яму. Мене дуже здивувало, коли прем'єр-міністр, який був на засіданні, сказав, що, за його інформацією, Єврокомісія і Енергетичне співтовариство ЄС підтримують цей законопроект. Є абсолютно зворотний відгук, підписаний паном Копачем (секретарем Європейської Енергетичної спільноти)", - заявив Кучеренко.

Раніше Американська торгова палата в Україні закликала зняти з розгляду законопроект "Про внесення зміни до Закону України "Про ринок електроенергії" (№2233), оскільки він скасовує реформу енергоринку і може перешкодити синхронізації української енергосистеми з європейською.

Перша енергетична асоціації України (ПЕАУ) заявила, що прийняття цього законопроекту поверне ручне регулювання в електроенергетиці і скасує реформу ринку електроенергії. Європейська Бізнес Асоціація висловила стурбованість тим, що важливі для енергетичної галузі законопроекти були схвалені Комітетом ВРУ з питань енергетики та ЖКГ з порушенням регламентних норм.

31 жовтня президент Асоціації енергетики України Олександр Трохимець в Facebook заявив, що голосування за законопроект №2233 покаже, скільки депутатів працює в інтересах держави, а скільки - в інтересах олігарха Коломойського.