RU  UA  EN

Вівторок, 16 квітня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 квітня

Всі новини

Наливайченко розповів, як оточення екс-президента зупиняло міжнародні справи про корупцію

Генпрокуратура і НАБУ повинні відкрити кримінальні справи проти вищих посадових осіб України за матеріалами, наданими Андрієм Деркачем.

Про це заявив народний депутат, екс-глава СБУ Валентин Наливайченко, коментуючи заяви Деркача про корупцію і отримання Хантером Байденом грошей від компанії Burisma.

Він зазначив, що Деркач надав важливі доказові матеріали.

"Генпрокуратура і НАБУ мають відкрити кримінальні провадження проти вищих посадових осіб України за цими матеріалами, так як ті мільярди, які в матеріалі Деркача представлені, викрадалися з українських газових родовищ, з українського бюджету, у українських громадян", - підкреслив Наливайченко.

Екс-глава СБУ зазначив, що розслідування зупинялися після рішень колишнього президента і його оточення і підкреслив, що розслідування є внутрішньою справою.

"Відповідальність Рябошапки - розслідувати цю справу, а не скидати в інші країни. Розслідувати розкрадання з українського бюджету - це українська справа, українська юрисдикція, повинні розслідувати Генеральна прокуратура і НАБУ", - сказав Наливайченко.

На його думку, потрібно створити спільну слідчу групу українських і американських правоохоронних органів, вийти на розслідування, арешти і повернення коштів.

"Виступаю за те, щоб залучити до розслідування міжнародних фахівців. У разі такого розслідування, американські та інші партнери визнають, що в Україні почали боротися з корупцією", - зауважив він.

11 листопада народний депутат Андрій Деркач повідомив в блозі, що глава Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назар Холодницький почав розслідування з його заяв за фактами надання НАБУ інформації посольству США в Україні. Він зазначив, що з травня 2014 до жовтня 2015 року компанія Burisma перевела компанії Rosemont 4,817 млн доларів, а остання перерахувала на рахунки сина колишнього віце-президента Джо Байдена - Хантера винагороду в розмірі 871 тис доларів.

9 жовтня народний депутат Андрій Деркач оприлюднив листування НАБУ та посольства США, згідно з якою першого заступника НАБУ Гізо Углава через помічницю Поліну Чиж надавав посольству США інформацію, яка негативно впливала на хід подій в Україні. За його даними, Чиж отримала вказівку від співробітниці посольства США Анни Ємельянової надати інформацію у справі екс-міністра екології та власника Burisma Group Миколи Злочевського. Народний депутат також оприлюднив суми грошей, які були перераховані представникам Burisma Group, в тому числі і Хантера Байдена - в загальному на його користь, а також Олександра Кваснєвського, Алана Аптера і Девона Арчера Burisma виплатила менш 16,5 млн доларів.

За словами Деркача, Шокін неодноразово звертався до директора НАБУ Ситника в рамках провадження у Burisma, але отримував формальні відписки. Діяльність Шокіна, на думку нардепа, викликала роздратування Джо Байдена і його візит в Київ, 7-8 грудня 2015 року, був присвячений питанню відставки тодішнього глави ГПУ. Як повідомив Деркач, "предметом тиску став 1 млрд доларів кредитної гарантії, який США повинні були надати Україні:" Факт тиску визнав сам Байден в своєму виступі у раді міжнародних відносин США в січні 2018 року".