RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Лист буде особисто від Геруса: "Слуги народу" відмовилися погодити з Єврокомісією проект про енергоринок

Комітет Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг не буде направляти до Єврокомісії лист за погодженням законопроекту №2233 "Про внесення змін до закону "Про ринок електроенергії".

Таке рішення було прийнято на засіданні комітету 14 листопада, передає "Обозреватель".

Більшість депутатів з фракції "Слуга народу" підтримали ініціативу Андрія Геруса, що в Єврокомісію буде направлено його приватне повідомлення по електронній пошті. За це проголосували 9 членів комітету.

"У нас не узгоджено і передбачено регламентом, що комітет повинен голосувати і відправляти листи в Єврокомісію, або це має бути через уряд, або через нас. Тому по №2233 я напишу листа по електронній пошті", - повідомив Герус.

Проти такої форми узгодження проекту виступали депутати з інших фракцій.

"Давайте від комітету направимо лист офіційно. Це неправильно. Я є членом керівних органів громадянського суспільства щодо інтеграції України в європейський простір. Ми порушили Третій енергетичний пакет, відступили від принципів і домовленостей з Європейським Союзом. І ви будете писати лист, затягувати час. Це абсолютно невірні речі", - вимагав нардеп від "Батьківщини" Михайло Волинець.

Його вимоги і пропозиції інших депутатів про необхідність узгодженого з усіма членами комітету листи були відхилені.

Верховна Рада прийняла в першому читанні законопроект №2233 "Про внесення змін до закону "Про ринок електроенергії". Під час обговорення в сесійній залі представники опозиційних фракцій зазначали, що законопроект №2233 не пройшов необхідних процедур узгодження з Єврокомісією. Зокрема, співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко зазначила, що законопроект суперечить директивам Європейського Союзу.

Раніше Американська торгова палата в Україні закликала зняти з розгляду законопроект "Про внесення зміни до Закону України "Про ринок електроенергії" (№2233), оскільки він скасовує реформу енергоринку і може перешкодити синхронізації української енергосистеми з європейською.

Перша енергетична асоціації України (ПЕАУ) заявила, що прийняття цього законопроекту поверне ручне регулювання в електроенергетиці і скасовує реформу ринку електроенергії. Європейська Бізнес Асоціація висловила стурбованість тим, що важливі для енергетичної галузі законопроекти були схвалені Комітетом Верховної Ради з питань енергетики та ЖКГ з порушенням регламентних норм.