RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

"Поправку Геруса" протягували через комітет з порушенням регламенту - нардеп Скороход

Голова енергетичного комітету ВР Андрій Герус простягнув через комітет рішення про відновлення імпорту електроенергії з Росії з порушенням регламентних норм.

Про це заявила народний депутат, член комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Анна Скороход, передає "Обозреватель".

"Щодо імпорту з Росії, це була поправка Андрія Геруса, яку він особисто попросив підтримати. Навіть з першого разу вона не пройшла, пройшла з другого за півгодини до засідання Верховної Ради", - розповіла Скороход.

18 вересня Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до деяких законів України у сфері використання ядерної енергії", в який глава енергетичного комітету парламенту Андрій Герус пролобіював правку – дозволити закуповувати українським споживачами імпортну електроенергію за двосторонніми договорами. За словами Геруса, імпорт повинен був здійснюватися з Білорусі. Проте з 1 жовтня почалася поставка електроенергії з Росії в режимі імпорту. За даними джерела на ринку, імпорт здійснюється компанією "Юнайтед Енерджі", яку пов'язують з Ігорем Коломойським.

Раніше Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України звернулась до президента, прем'єра, секретаря РНБО та голови НКРЕКП з закликом зупинити імпорт електроенергії з РФ, наголосивши, що збереження нинішніх обсягів імпорту загрожує зупинкою 75% українських вугледобувних підприємств та більшості атомних блоків.

З таким же закликом до представників влади звернувся голова незалежної профспілки гірників Донбасу Микола Волинко, який попередив, що необмежений імпорт струму з Росії та Білорусі нищить вітчизняну теплову генерацію та вугледобувну галузь. Його вимогу підтримала також профспілка працівників енергетики та електротехнічної промисловості України, яка у своєму зверненні до керівників країни зазначила, що імпорт електроенергії з Росії та Білорусі спровокував кризову ситуацію в енергогазулі та загрожує виникненням соціальної напруги через звільнення близько сотні тисяч працівників галузі.

11 жовтня президент України Володимир Зеленський заявив – він не знав, що “попрака Геруса” дала можливість відновити комерційний імпорт електроенергії з РФ. Президент зауважив, що необхідно розібратися з імпортом електроенергії з Росії.