RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Новинський назвав найважливішу умову реінтеграції Донбасу і розповів про умови його виконання

В Україні на державному рівні слід провести оцінку кількості житла, пошкодженого в ході бойових дій на Донбасі, і розробити механізм компенсації українцям вартості втраченого майна.

З такою пропозицією виступив народний депутат, член Комітету ВРУ з питань реінтеграції Донбасу Вадим Новинський, йдеться на його сторінці в Facebook.

Він зазначив, що в Бюджеті на 2020 рік вперше за 5 років виділено кошти для компенсації вартості втраченого житла переселенцям, проте їх обсяг - мізерний, близько 40 мільйонів гривень.

"Сьогодні найбільш активну участь в питанні відновлення зруйнованого житла на Донбасі приймають міжнародні організації, неурядові фонди, але не українська влада. Держава повинна вникати в цю проблему і вирішувати її, взяти на себе конкретні зобов'язання щодо захисту втраченого людьми майна. Рано чи пізно виникне необхідність у створенні спеціального органу, який буде розбиратися з цими питаннями. Як це було, наприклад, під час мирного врегулювання в Боснії і Герцеговині, де разом з підписанням мирних Дейтонських угод для вирішення майнових питань була створена спеціальна комісія", - сказав Новинський.

Він також повідомив, що ще в кінці жовтня 2019 року зареєстрував в парламенті законопроект №2286, яким пропонується затвердити процедуру і порядок компенсації житла, втраченого людьми через бойові дій.

"Реінтеграція Донбасу повинна розпочатися зі створення умов для повернення біженців. Сьогодні десятки тисяч сімей залишилися без даху над головою, або їх житло настільки зруйновано, що не дозволяє нормально і безпечно в ньому проживати. За останні 5 років держава так і не впровадила реального, дієвого механізму компенсації людям, які втратили своє майно через війну. Цим законопроектом я пропоную врегулювати і порядок відшкодування майнової шкоди, заподіяної в результаті проведення АТО або операції Об'єднаних сил. А також право на матеріальну допомогу постраждалим, відшкодування їм збитків, щоб українці могли купити або побудувати нове житло, або відремонтувати пошкоджене. Таких рішень від держави чекають десятки тисяч сімей", - підкреслив депутат.