RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

28 березня

Всі новини

У Раді оголосили про створення об'єднання проти експансії РФ на енергоринок і російського лобі

У Верховній Раді створили міжфракційне депутатське об'єднання "Енергетична незалежність і безпека України" для захисту енергонезалежності країни.

Про це повідомили депутати з об'єднання на брифінгу в Раді, передає "Обозреватель".

Депутат Михайло Бондар заявив, що метою об'єднання є "протидія енергетичному шантажу Росії" і діям окремих депутатів, які працюють проти інтересів України.

"Створюємо міжфракційне депутатське об'єднання "Енергетична незалежність і безпека України". Ми все робитимемо, щоб виключити такий шантаж з боку Російської Федерації. І з боку комітету Андрія Геруса, який все робить, щоб знищити нашу енергетичну безпеку", - сказав Бондар.

Депутат Олексій Кучеренко зазначив, що члени об'єднання мають намір реалізувати план інтеграції вітчизняної енергосистеми з європейською, тому що це є стратегічно важливим для майбутнього України.

"Будемо наполягати, щоб розібратися, чому провалений план і рішення Ради національної безпеки щодо енергетичної інтеграції нашої енергосистеми в європейську. Адже саме це повинно бути стратегією розвитку нашого ринку електроенергії. Саме це раз і назавжди має нас зробити конкурентним середовищем", - сказав Кучеренко.

Депутат Вікторія Гриб наголосила на необхідності захистити вітчизняну енергосистему від загроз з боку РФ, яка, поставляючи дешеву електроенергію, намагається захопити наш ринок.

"Енергетична незалежність на сьогоднішній день - це практично незалежність нашої держави. Якщо ми будемо дозволяти втручання в ринок електроенергії, якщо будемо закуповувати російську енергію, а ми розуміємо, що білоруська енергія - це також російська енергія, тому що мова йде про об'єднання Росії з Білоруссю, то просто поставимо на коліна вітчизняну електроенергетику", - сказала Гриб.

18 вересня через "поправку Геруса" почався комерційний імпорт електроенергії з Росії. У листопаді російський імпорт зайняв 15% вітчизняного ринку електроенергії. Через це зупиняються українські АЕС, ТЕС і ГЕС.

Раніше Федерація роботодавців паливно-енергетичного комплексу України звернулася до президента, прем'єра, секретаря РНБО і глави НКРЕКП із закликом зупинити імпорт електроенергії з РФ, підкресливши, що збереження нинішніх обсягів імпорту загрожує зупинкою 75% українських вугледобувних підприємств і більшості атомних блоків.