RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

5 травня

Всі новини

Втрачаємо зв'язки: Новинський закликав зробити ряд кроків перед продовженням особливого статусу Донбасу

Перш, ніж продовжувати новий закон "Про особливий статус Донбасу", повинні бути скасовані укази РНБО про блокаду тимчасово окупованих територій, відновлено виплати пенсій для жителів ОРДЛО, а також скасовано закон "Про деокупацію Донбасу".

Таку думку висловив народний депутат Вадим Новинський, коментуючи результати переговорів в "нормандському форматі" щодо продовження закону "Про особливий статус Донбасу".

Він нагадав, що 31 грудня 2019 року дія закону про особливості місцевого самоврядування на території окремих районів Донецької та Луганської областей закінчується.

"Згадаймо, чому вже 5 років не працює чинний закон про особливості місцевого самоврядування на Донбасі. Тому що у нас прийнято Закон "Про деокупацію Донбасу", яким Україна фактично відмовилася нести відповідальність за те, що відбувається на окупованих територіях, працює рішення РНБО, введене в дію Указом Президента 15 березня 2017 року, про економічну блокаду Донбасу. Прийнято закон про мову і працює Постанова Кабміну №365, яким держава заблокувала виплату пенсій жителям окупованих територій. Понад 700 тисяч пенсіонерів її позбавлені", - нагадав Вадим Новинський.

Він закликав парламент найближчим часом прийняти звернення до президента Володимира Зеленського з приводу зняття економічної, енергетичної та транспортної блокади Донбасу. І нагадав, що для цього у Верховній Раді вже зареєстрований Проект Постанови №1088.

"Діюча в останні роки економічна і транспортна блокада тимчасово окупованих територій завдала колосального збитку державі. За оцінками НБУ втрати торгового балансу через блокаду за два роки склали в цілому 2,3 млрд доларів. Щороку блокада забирає у країни близько 1% ВВП. Це неприпустимо в сучасних економічних умовах. Ясно, що блокада не дала очікуваних результатів, адже її первинною метою була спроба вплинути на процес звільнення заручників. Замість цього через блокаду почав реалізовуватися сценарій, коли Україна поступово втрачає економічні зв'язки з частиною своєї території", - вважає Вадим Новинський.