RU  UA  EN

Четвер, 28 березня
  • НБУ:USD 38.90
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.90
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

28 березня

Всі новини

ДАБІ видає дозволи на будівництво, не дивлячись на численні порушення - ЗМІ

Корупція у будівельній сфері квітне – забудовники носять хабарі до Державної архітектурно-будівельної інспекції, і коїться це, за думкою журналістів, через неспроможність Міністерства розвитку громад та території захистити права інвесторів.

Про це стверджується у статті Bigmir.net.

"Коли держава роками неспроможна створити дієві механізми захисту прав інвесторів та встановити запобіжники корупційним чинникам у містобудівній діяльності, корупція стає єдиним шляхом для отримання омріяних квартир. Саме таким шляхом отримали надію на житло інвестори відомого київського довгобуду по вул. Сім’ї Кульженків, 22 у Оболонському районі Києва", – пише видання.

Видання нагадує історію цього будівництва, котра тягнеться з 2004 року, коли було запроектовано три житлових будинки 13-22 поверхів на 11 секцій.

"До 2009 року прийшли з пустим будмайданчиком та низкою кримінальних справ щодо розкрадання коштів. У 2010 році починається друга спроба освоєння ділянки. У цей період навіть починаються будівельні роботи ЖК Family Town. Але на рівні 11 поверхів каркаса першого будинку будівництво зупинилося – це було в 2011 році", – додають ЗМІ.

У 2016 році відбувається третя спроба добудови та реінкарнація цього будівництва у ЖК Tesla House, але й цього разу не склалось. Наразі триває четверта спроба довести будівництво до логічного кінця – вже під назвою ЖК KyivSKY – 27-поверховий будинок комфорт-класу.

"Цікаво подивитись на взаємодію останнього забудовника з ДАБІ. Поділивши об’єкт на дві частини та зробивши класичну спробу отримати документи без "неофіційного супроводження", отримують відмови. Де цілком обґрунтовано вказано на порушення норм щільності забудови, висотності, відсутність належної кількості паркомісць тощо. Загалом, виправляти потрібно як сам проект так й бізнес-план які по нормам просто не вписуються в розміри земельної ділянки, а це ще півроку – рік розрахунків та простою будмайданчика", – констатується у статті.

Але, зазначають ЗМІ, бізнес завжди шукає можливості, тим більш що це прикрито вирішенням питання ошуканих інвесторів.

"Тому відбувається друга спроба та торги за "вартість супроводження". Мабуть домовляються з ДАБІ за акцію "два по ціні одного", в рамках якої отримують один дозвіл на весь комплекс будинків. Не будемо заглиблюватись, яким чином поверховість проекту зросла майже в двічі з 14 до 27 поверхів та хто робив відповідні розрахунки можливості несучих конструкцій недобудови. Вочевидь, такий шлях вирішення питань, для забудовника виявився економічно обґрунтованим, ніж чекати поки Мінтериторій на чолі з Альоною Бабак напрацює "системні рішення", – пише видання.

Журналісти нагадують, що в.о. голови ДАБІ Олександр Строкач є людиною, яка "має безпосереднє відношення" до попереднього керівника ДАБІ Олексія Кудрявцева.

"Мабуть спонукали посадовців ДАБІ зменшити апетити до прийнятних забудовником розмірів чутки щодо розробки нардепом Оленою Шуляк законопроекту про амністію недобудов. Адже в такому разі вигодонабувачами нових схем будуть вже не вони", – резюмується у матеріалі.