RU  UA  EN

Субота, 27 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Україна заплатить мільярдні компенсації: депутат розповіла про наслідки неприйняття законопроекту 2543

Якщо Верховна Рада не прийме законопроект про добровільну реструктуризацію "зеленого" тарифу №2543, Україна змушена буде виплатити інвесторам мільярди євро компенсації, які вони будуть вимагати через суд.

Про це заявила народний депутат, один із співавторів проекту Людмила Буймистер, передає "Обозреватель", коментуючи відмову комітету ВР з питань енергетики на чолі з Андрієм Герусом підтримати цей законопроект.

Депутат зазначила, що спроби влади домогтися ретроспективного зниження "зеленого" тарифу в односторонньому порядку призведе до численних судових позовів інвесторів, і держава змушена буде виплачувати їм компенсацію.

"Обсяг інвестицій в цю галузь становить понад 9 млрд доларів США. Тому максимальний обсяг - це до 100% розміру цих інвестицій. Плюс штрафні санкції, бізнес буде в будь-якому випадку висувати. Супровід процесів за різними юрисдикцій, тому що інвестори з різних країн, спричинить за собою десятки мільйонів витрат", - сказала Буймистер.

Вона підкреслила, що в такому разі збитки понесе не тільки держава, але і всі українці, які в кінцевому рахунку заплатять за недотримання Україною зобов'язань перед інвесторами.

"Платить той, хто програв. У нашому випадку в програші буде українська держава. І як результат, заплатять за це українські громадяни і споживачі", - зазначила Буймистер.

6 травня о Верховній Раді був зареєстрований проект закону "Про внесення змін до деяких законів України щодо поліпшення інвестиційного клімату в сфері відновлюваної енергетики" (№2543), який передбачає можливість добровільної реструктуризації "зеленого" тарифу. За словами одного зі співавторів законопроекту, народного депутата Лесі Василенко, проект дозволить державі дотриматися зобов'язань перед інвесторами і зменшити навантаження через виплати по "зеленому" тарифу на ринку енергетики.

На засіданні Комітету ВР з питань енергетики та ЖКГ 13 грудня цей законопроект не знайшов підтримки депутатів. Проти голосували депутати від фракції "Слуга народу" на чолі з головою комітету Андрієм Герус.

Раніше Європейська Бізнес Асоціація в зверненні до глав комітетів ВР з питань економічного розвитку та з питань енергетики і ЖКГ закликала підтримати законопроект №2543, відзначаючи, що його прийняття дозволить зберегти інвестиційну привабливість галузі відновлюваної енергетики і залучити в її розвиток 4 млрд євро інвестицій.

В оприлюдненому 12 грудня листі на ім'я міністра енергетики Олексія Оржеля і голови профільного парламентського комітету Андрія Геруса посольства Данії, Норвегії та Швеції закликали до необхідності досягнення на законодавчому рівні компромісу в питанні "зелених" тарифів заради збереження інвестпривабливості України і продовження розвитку відновлюваних джерел енергії (ВДЕ).