RU  UA  EN

Вівторок, 23 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.85
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

23 квітня

Всі новини

Комітет Геруса провалив законопроект 2543, який повинен стати запорукою надходження інвестицій - депутат

Ухвалення законопроекту "Про внесення змін у деякі закони України щодо покращення інвестиційного клімату у сфері відновлювальної енергетики" (№2543) є запорукою надходження інвестицій в Україну.

Про це заявила народний депутат, член комітету з питань економічного розвитку Людмила Буймістер після засідання комітету Ради з енергетики, члени якого на чолі з головою Андрієм Герусом відмовились підтримати законопроект, пише видання "Главком".

Депутат нагадала, що розвиток відновлювальних джерел енергії в якості мети був зафіксований в енергетичній стратегії України до 2035 року та договорі про Асоціацію з Європейським Союзом. За останній час в галузь було інвестовано понад 9 млрд доларів. Проте в разі ухвалення владою рішення про ретроспективний перегляд "зеленого" тарифу інвестори звернуться до міжнародних судів. Вона наголосила, що запропонований проект 2543 є компромісним рішенням, яке влаштовує інвесторів.

"Інвестиції у відновлювальні джерела енергії уже принесли Україні понад $9 млрд. Інвестиції можуть бути стягнуті через суди, якщо законопроєкт не приймемо. Ініціативи щодо ретроспективної зміни тарифу завжди чутливі для учасників ринку і викликають багато уваги інвесторів", - сказала Буймістер.

На думку депутатки, вирішення владою питання "зеленого" тарифу буде показовим для інвесторів та визначальним щодо їх готовності фінансувати проекти в інших галузях України.

"Без відновлюваних джерел енергії у нас не буде інвестицій в принципі. Ні в енергетичну галузь України, ні в інші галузі. Всі інвестиції у відновлювальні джерела енергії здебільшого профінансові міжнародними банками та інвесторами. Ми можемо втратити обличчя як країна і порушити всі обіцянки президента щодо підтримки інвестиційного клімату", - сказала Буймістер.

Проект закону "Про внесення змін у деякі закони України щодо покращення інвестиційного клімату у сфері відновлювальної енергетики" (№2543) зареєстрований у Верховній Раді 6 грудня. Один із співавторів законопроекту, народний депутат Максим Єфімов, заявив, що проект є компромісним і сприятиме вирішенню проблем на ринку "зеленої" енергетики, а також наголосив на його підтримці більшістю учасників ринку.

13 грудня посольства Данії, Норвегії та Швеції звернулися з листом до міністра енергетики та навколишнього середовища Олексію Оржеля і голови комітету Верховної Ради з енергетики та житлово-комунальні послуги Андрія Геруса, в якому закликали до досягнення на законодавчому рівні компромісу в питанні "зелених" тарифів заради збереження інвестиційної привабливості України та розвитку відновлюваних джерел енергії.