RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.15
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.15
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

Всі новини

Постріл собі у ногу: експерт повідомив про плани нардепів "воскресити мертвий" закон щодо банкрутства

Комітет Верховної Ради з питань економічної політики готує законопроект №2290, яким пропонується розглядати справи, порушені до введення в дію Кодексу України з процедур банкрутства, за нормами закону, що раніше втратив чинність.

Про це розповів голова Ради Незалежної асоціації банків України Роман Шпек у блозі для "Економічної правди".

Він зазначив, що, якщо законопроект № 2290 буде прийнято, парламент "оживить" мертвий закон, і він буде регулюватиме низку процедур.

"У випадку "реанімації" закону в Україні діятиме 3 нормативних документа, що регулюють провадження у справах про банкрутство… Страшить перспектива повернення старих схем, які ліквідовані з початком дії Кодексу", - зазначив експерт.

За його словами, більшість фахівців погоджується, що Кодекс не дозволяє затягувати процес банкрутства, і має безліч варіантів, як зробити банкрутство вигідним нечесному боржнику - відводить на процедуру до 115 днів, після цього суд може продовжити строк, інколи він затягувався до 6 років. Також Кодекс містить норму, якої не було у старому законі – згідно з нею керівник боржника несе солідарну відповідальність за незадоволення вимог кредиторів, якщо він своєчасно не повідомив про неплатоспроможність підприємства.

"Якщо частину процедур повернуть під дію старого закону, то притягнути менеджмент банкрута до відповідальності не можна, оскільки закон такої норми не містив", - додає Шпек.

Він попередив, що у випадку прийняття законопроекту №2290 кредитори втратять право переглянути правочини боржника за 3 попередні роки по справах, які порушені до набрання дії Кодексом.

"Недобросовісний банкрут міг створити штучну заборгованість перед дружніми кредиторами, які ініціювали порушення справи про банкрутство. Банкрут з "дружнім" кредитором визначають необхідну суму кредиторських вимог, які складуть більше 50% голосів кредиторів. Маючи в справі про банкрутство контрольну кількість голосів в комітеті кредиторів, перед банкрутом відкриваються перспективи для вирішення долі своїх активів, а також затягування банкрутства на невизначений термін із мораторієм на задоволення вимог кредиторів. Законопроект №2290 поверне процедури, яких немає у Кодексі та які несуть значні ризики", - пояснив Шпек.

Він попередив про ризики у реформі процедури банкрутства ФОПів, за словами експерта, процедура за старим законом не передбачає розкриття фізичною особою свого майнового стану, також заявлялись надумані "аліментні вимоги" і ці проблеми можуть повернутись після прийняття законопроекту №2290.

"Якщо парламент зробить помилку і прийме законопроект №2290 та реанімує можливість застосування закону, ми будемо слідкувати за справами, які намагатимуться протягнути за старими правилами. Ми будемо виносити у публічну площину кожен випадок порушення прав кредиторів. А репутаційну відповідальність нестиме парламент!", - написав голова Ради Незалежної асоціації банків України.