RU  UA  EN

Вівторок, 30 квітня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

30 квітня

Всі новини

Поставлять на облік і змусять платити: в Раді розповіли, як планують боротися з порушниками на ринку онлайн-продажу косметики

Українські покупці косметики в онлайн-магазинах ризикують купити фальсифікат. Інтернет магазини сьогодні широко використовують "сірі" схеми ввезення і реалізації товарів, приховуючи реальні постачальників за незліченними ФОПами. Таким чином їм успішно вдається уникати сплати податків до державного бюджету. При цьому права споживачів не захищені: в разі виникнення проблем з якістю косметики, пред'явити претензії, а тим більше відсудити компенсацію неможливо. З огляду, що люксові бренди в принципі не підписують контрактів з реалізаторами, що не мають класичних офлайн-магазинів і представленими тільки в інтернеті, можна тільки гадати, що пропонують покупцям під виглядом продукції Chanel або Armani. Бажання заощадити при покупці косметики онлайн може призвести до розчарування і навіть до проблем зі здоров'ям.

У зв'язку з цим у Верховній Раді був зареєстрований законопроект №1210, який дозволить знизити кількість порушень при поставці косметики і парфумерії в Україну іноземними компаніями.

Про це повідомив в коментарі "Апострофу" глава Комітету Верховної Ради з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетьманцев.

Так, законопроект введе наступний порядок дій: інтернет-магазин завозить товари в Україні на єдиний склад, з якого потім ці товари роздають/доставляють/пересилають покупцеві, і постачальник при цьому буде вважатися постійним представництвом і платити такі ж податки, як і той, хто легально завозить продукт в Україні і легально його продає.

"Законопроектом розширюється поняття постійного представництва в розумінні Податкового кодексу України. У нього, зокрема, пропонується включити осіб, які здійснюють діяльність в інтересах, за рахунок або на користь нерезидента ... Більш того, законопроект в частині визначення постійного представництва повністю узгоджується з ідеологією, яка закладена в конвенції MLI. Ми говоримо про неможливість ситуацій, при яких суб'єкт господарювання уникає освіти постійного представництва, наприклад, шляхом штучного розділення контрактів для окремих видів діяльності", - пояснив нардеп.

При цьому, зазначає Гетьманцев, відтепер представники нерезидентів, які відмовляються стати на облік, будуть поставлені на нього примусово.

"Якщо нерезидент буде здійснювати господарську діяльність через постійне представництво на території України і не стає на податковий облік, контролюючий орган зможе самостійно на підставі акта перевірки та без заяви такого нерезидента взяти його на облік", - коментує Гетьманцев.

За словами голови Комітету, ці зміни спрямовані на нівелювання умов для зловживань з боку платників податків-нерезидентів, в тому числі, якщо він має українське походження. Як він відзначає, законопроект зміщує акцент з факту наявності зареєстрованого суб'єктом господарювання постійного представництва на процедуру обліку нерезидента, відповідного новим критеріям.

"Такий підхід створить умови для налагодження міжнародного співробітництва, реалізації взаємної адміністративної допомоги в податкових справах, які необхідні для ефективного адміністрування контролюючим органом", - говорить Гетьманцев.

Раніше "Апостроф" опублікував журналістське розслідування, де з'ясовував, як популярні українські онлайн-магазини косметики та парфумерії уникають зобов'язань передпокупцями. Внаслідок таких порушень, якщо придбана там косметика нашкодила здоров'ю, то ні інтернет-магазин, ні виробник, ні ФОП, вказаний в чеку, не притягнуть до відповідальності.