RU  UA  EN

Субота, 20 квітня
  • НБУ:USD 39.55
  • НБУ:EUR 42.10
НБУ:USD  39.55
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

20 квітня

19 квітня

Всі новини

НАБУ без слідчих дій закрило справу Злочевського і Байдена - екс-генпрокурор Луценко

Екс-генпрокурор Юрій Луценко звинуватив НАБУ в закритті справи про розкрадання коштів компанією Burismа міністра екології-втікача Злочевського без проведення слідчих дій.

Про це Юрій Луценко розповів в інтерв'ю Цензор.НЕТ.

Колишній генеральний прокурор заявив, що частина справ, що стосуються несплати податків, відмивання брудних грошей і зловживання службовим становищем міністра Злочевського і його компанії Burismа, були передані колишнім генпрокурором Шокіним з порушенням підслідності з ГПУ в НАБУ, де ці справи і були закриті без проведення слідчих дій .

"Справа була найперспективнішою, по-перше, це серйозний термін - до 12 років. По-друге, це доказова справа. По-третє, документи були зібрані. Але в грудні 2015 року Шокін цю справу з ГПУ передав в НАБУ, з моєї точки зору, без урахування підслідності. НАБУ без яких би то не було слідчих дій цю справу закрило", - розповів Луценко.

Юрій Луценко заявив, що передача Шокіним цієї справи з ГПУ в НАБУ, де вона і була закрито, була здійснена під зовнішнім впливом:

"Джуліані (особистий юрист президента США Дональда Трампа) розповів мені, що Байден тричі в грудні 2015 року дзвонив українському президенту. І через тиждень справи Burisma пішли з ГПУ в НАБУ", - додав він.

Після того як син тоді ще віце-президента США Байдена, Хантер Байден, не маючи досвіду роботи в енергетиці отримав місце в раді директорів Burismа з окладом в $ 100 тисяч щомісяця, кримінальну справу і було закрито НАБУ, директором якого є Артем Ситник. На думку американського президента, високою зарплатою Хантера Байдена сім'я віце-президента США "отримувала винагороду".

Тим часом в українському парламенті вже зібрали 216 підписів при необхідних 150 під проектом постанови про звільнення директора НАБУ Артема Ситника, визнаного судом винним у корупції. Експерти заявляють, що Артем Ситник також став головним подразником в українсько-американських відносинах через його "підігрування конкурентці Трампа Клінтон" на виборах, і очевидно буде звільнений найближчим часом. Ситник "засвітився" в незаконній передачі матеріалів слідства НАБУ через американське посольство в Україні, про що Ситник сам зізнавався на раніше опублікованих екс-депутатом Розенблата аудіозаписах.