RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

Всі новини

Скандальний держсекретар МОЗ часів Супрун Янчук має намір повернутися на держслужбу - ЗМІ

Колишній держсекретар Міністерства охорони здоров'я Артем Янчук має намір працевлаштуватися у Верховну Раду.

Про це повідомляє 112.ua.

Янчук заявляв, що буде оскаржувати своє звільнення в суді. Подання про його звільнення внесли у Кабмін 9 жовтня 2019 року, потім держсекретар видав указ, згідно з яким відбув в декретну відпустку по догляду за дитиною.

"Можливо, відпустка була фіктивною, і чиновник готовий повернутися на держслужбу - в апарат Верховної Ради", - йдеться в матеріалі.

Напередодні повернення Янчука видання згадало "досягнення" колишнього держсекретаря МОЗ. Зокрема, Янчук був і кандидатом, і членом комісії, яка визначала переможця.

"Янчук обрав сам себе ... Члени комісії не побачили конфлікту інтересів і проголосували за колегу. Резонанс загасили, і Янчук зайняв пост", - йдеться в матеріалі.

Тоді ЗМІ писали про впливових родичів і знайомих Янчука. Його дружина Тетяна Мазур була заступником міністра культури, до цього працювала помічницею екс-нардепа Руслана Князевича і екс-міністра юстиції Павла Петренка, який був креатурою прем'єр-міністра Володимира Гройсмана.

"Мазур могла допомогти з працевлаштуванням не тільки чоловікові, а й свекру: указом міністра культури батько Янчука став директором кіностудії Довженка", - зазначає видання.

У МОЗ Янчук курирував багато напрямків, включаючи реформу, організацію роботи, фінанси, кадри та закупівлі. З закупівлями був пов'язаний скандал: держава закуповувала ліки, витратні матеріали та медобладнання по 100% передоплаті, однак отримувало прострочені ліки або ті, термін придатності яких закінчувався. Пацієнти були змушені купувати власні.

"У договорах (з міжнародними організаціями) "забули" прописати гарантію постачальника безкоштовно замінити препарати, якщо їх не встигнуть використати до закінчення терміну придатності", - пише видання.

Ще одним скандалом обернувся кредит Міжнародного банку реконструкції і розвитку. У квітні 2019 року Рахункова палата повідомила про неефективне витрачання коштів: $215 млн кредиту "зависло" в міністерстві, а держава виплачувала відсотки на $3 млн.

"МОЗ розподілив в регіони тільки $52,8 млн. На місцях ці гроші витрачали на оргтехніку, флешки, фотоапарати - все крім ліків, витратних матеріалів та обладнання. Версія, що Супрун і Янчук не знали про це - неправдоподібна. Вони не контролювали або сприяли розпилу", - йдеться в матеріалі.

Янчука називали головним по організації "воєн" з медустановами і університетами. Він виконував оформляв захоплення юридично - блокував кошторис, готував укази про звільнення і призначення "своїх" керівників. Так МОЗ намагався змістити керівників Інституту серця, Одеського національного медуніверситету та інших організацій.

"Команда міністерства поширювала фейки і незаконно знімала керівників з посад, залякувала колективи, блокувала роботу університетів і нав'язувала своїх ректорів, які "вирішать" проблеми. При необхідності підключали силове крило і шантаж - як в Одеському медині", - йдеться в матеріалі.