RU  UA  EN

Середа, 24 квітня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

24 квітня

Всі новини

Відповідальність повинен нести наймач: юрист прокоментував призначення чиновника ДПС Гнатюка

В разі призначення на високу посаду в Мінфіні у чиновника ДПС Романа Гнатюка є права, які він може реалізувати, тому щоб його звільнити - потрібні вагомі підстави.

Про це повідомляє "Голос" з посиланням на юриста Дениса Ципіна.

У Державній податковій службі України повинно бути проведено внутрішнє розслідування щодо можливого позаконкурсного призначення Романа Гнатюка керівником департаменту контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів, вважає він.

Експерт підкреслив, що в держуправлінні не може бути призначений будь-хто на посаду без конкурсу.

"Це може бути службова перевірка, але наше законодавство в таких випадках дуже м'яке, і якщо перевірка покаже, що це призначення не відповідає вимогами закону - це не буде автоматично означати, що Гнатюк повинен бути звільнений з посади", - говорить юрист.

Ципін вказує, що у Гнатюка є трудові та інші права, які він напевно реалізує.

"Можна залучити до відповідальності людину, яка підписала наказ про переведення (без конкурсу) або звільнення. Але безпосередньо людину, яку працевлаштували, звільнити на підставі неправильного призначення майже неможливо", - пояснив експерт.

Він зазначив, що через позаконкурсне призначення Романа Гнатюка, за відповідальну посаду не змогли чесно поборотися інші претенденти і ця обставина дає право на судове оскарження дій Верланова. Але для цього повинна з'явитися людина, яка подала би таку скаргу про порушення своїх прав і звернулася б до суду. При таких обставинах, за словами юриста, Гнатюк підлягає звільненню і на його місце вже обов'язково оголосять конкурс.

Роман Гнатюк був переведений на посаду директора акцизного департаменту Мінфіну з посади завідувача сектором забезпечення роботи заступника міністра. Переведення сталося без конкурсу, що порушує Закон України "Про державну службу". Персоною Гнатюка зацікавилися в НАЗК - чиновник нібито приховує майно, оформляючи його на батька-пенсіонера. Ідеться про кілька квартир і земельних ділянок. Незважаючи на відсутність достатнього задекларованого доходу, Гнатюк в кінці 2019 року придбав ще одну квартиру в Києві, вартість якої становить понад 1 млн грн. На навчання сина в елітній столичній школі (180 тис грн на рік), Гнатюк нібито витрачає більше 80% всього від свого річного заробітку, маючи на утриманні непрацюючу дружину і ще одну дитину - дочку.

Ці факти свідчать про порушення закону України "про незаконне збагачення", хоча в відомстві Верланова ні на можливі порушення корупційних законів, ні на факт незаконного призначення Гнатюка досі не відреагували.