RU  UA  EN

Пʼятниця, 29 березня
  • НБУ:USD 38.85
  • НБУ:EUR 42.05
НБУ:USD  38.85
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

29 березня

Всі новини

Підставляє президента: бізнесмен розкритикував Холодова за "тютюнову поправку"

Народний депутат від партії "Слуга народу" Андрій Холодов вніс в Раду поправку, що йде врозріз з політикою президента Володимира Зеленського.

Про це в інтерв'ю "Дело" заявив бізнес-партнер Холодова, акціонер "Ефкон" Василь Коваль.

"Адже Зеленський не просто говорить, що йому треба якийсь приватний бізнес підтримувати. А створити рівні умови для всіх. Щоб і виробники працювали, і роздріб, і оптовики. А Холодов і такі, як він, тягнуть ковдру на себе. Він монополіст в роздробі, і, звичайно, встановив собі найбільшу маржу", - вважає Коваль.

За його словами, головний інтерес Холодова - власний прибуток і його не цікавить скільки втратить бюджет.

"Зате цілком зрозуміло, яку вигоду отримає належить компанія Холодова "Київ Маркет Солюшн", яка володіє 600 торговими кіосками - Т-кіоск. Уявляєте, який вплив і який прибуток, коли одним махом міняєш маржу на 15%? Головне - закріплюєш це законодавчо. Адже раніше правила установки кіосків змінювалися мало не щороку", - вважає Коваль.

За його словами, Андрій Холодов понад 20 років займається оптовою та роздрібною торгівлею сигаретами і деякий час вони були партнерами в цьому бізнесі.

Коваль вважає, що заяви Холодова про те, що він продав Київ Маркет Солюшн - неправда.

"НАБУ порушило провадження проти нього, і наявний конфлікт інтересів. У Холодова немає іншого виходу, як брехати і брехати. Але рано чи пізно брехню буде розкрито", - упевнений Коваль.

"Маржа Холодова" з'явилася в законопроекті №1049 за день до його прийняття. 3 жовтня 2019 народні депутати - члени Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики внесли зміни, які абсолютно не стосуються теми законопроекту, але вводять фіксовану маржу торгової націнки для оптових (7%) і роздрібних (13%) компаній, які здійснюють продаж сигарет.

Як пізніше з'ясували журналісти, поправку було прийнято в інтересах заступник голови згаданого парламентського комітету Андрія Холодова, який, згідно з розслідування "Схем", контролює велику мережу роздрібного продажу сигарет.

У грудні 2019 року НАБУ відкрило провадження стосовно Андрія Холодова за підозрою в перевищенні владних повноважень.

Президент Володимир Зеленський ветував законопроект №1049. У своїх пропозиціях до закону президент звертає увагу, що "поправка Холодова" не узгоджується з Господарським кодексом України, законом "Про ціни і ціноутворення". Більш того, ця поправка є втручанням народних депутатів до повноважень уряду, органів виконавчої влади та місцевого самоврядування, які мають повноваження в сфері держрегулювання цін.

Ухвалення парламентом "маржі Холодова" вже призвело до кризи на тютюновому ринку. Чотири тютюнові компанії, які входять в десятку найбільших платників податків України, були змушені різко скоротити виробництво і відкликати вже замовлені акцизні марки на сотні мільйонів гривень, а компанія British American Tobacco навіть зупинила свою фабрику в Прилуках. Тільки за жовтень-листопад 2019 року держбюджет України втратив за цей закон більш 2,5 млрд грн.