RU  UA  EN

Субота, 22 червня
  • НБУ:USD 40.25
  • НБУ:EUR 43.00
НБУ:USD  40.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

22 червня

Всі новини

Врятувати корупцію в ДАБІ: ЗМІ розповіли про лобі братів Горових в будівельній галузі

Рішення влади ліквідувати Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ) через корупцію наштовхнулося на опір - противники реформи консолідувалися під керівництвом братів Горових і переходять до активної фази.

Про це повідомляє "Апостроф" в матеріалі: Брати Горові зібрали "команду рятувальників" для ДАБІ.

Як оцінювали експерти, рішення про реформу було обгрунтовано тим, що масштаб корупції в галузі оцінювався в 100 млн доларів на рік. У березні президент Володимир Зеленський поставив перед прем'єр-міністром Денисом Шмигалем завдання ліквідувати інспекцію. Уряд представив план реформи, який включає в себе ліквідацію ДАБІ як органу, і поділ її функцій між трьома незалежними один від одного структурами.

Однак в галузі сформувалася група, яка намагається дискредитувати реформу і зберегти ДАБІ, щоб і не зупиняти схеми. Координаторами групи експерти називають братів Олексія та Юрія Горових, які пов'язані з будівельним бізнесом і мають вплив на ДАБІ. На думку журналістів, з грудня 2019 їх можливості звузилися, а після ліквідації структури і зовсім зійдуть нанівець.

Слід зазначити, що в 2000 роках брати працювали в похоронному бізнесі нібито під прикриттям заступника мера Леоніда Черновецького Дениса Басса. За часів Януковича бізнес братів Горових прикривав Юрій Іванющенко. Після Революції Гідності Олексія Горового назвали координатором будівельних схем в Одесі. В останні роки братів Горових називали "смотрящими за ДАБІ", інформацію про корупційні порушення в системі ДАБІ підтверджував міністр цифровий трансформації Михайло Федоров.

В даний момент, за даними видання, Горовим допомагають також замішані в будівельних схемах чиновники і забудовники. Вони і намагаються зупинити реформу в галузі і "врятувати" ДАБІ.