RU  UA  EN

Четвер, 4 липня
  • НБУ:USD 40.30
  • НБУ:EUR 43.25
НБУ:USD  40.30
Політика

Новини

4 липня

Всі новини

Відкат будівельної реформи призведе Україну до бюджетних і репутаційних втрат - розслідування

Можливе скасування ліквідації ДАБІ в суді матиме не тільки юридичні наслідки, оскільки корупція в галузі може отримати новий виток.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа": Правовий хаос і будівельні війни: названо юридичні наслідки можливого скасування ліквідації ДАБІ.

Журналісти пишуть, що "ДАБІ була монополістом, що сконцентрував в одних руках дозвільні контрольні та сервісні функції, що давало можливість в рамках одного органу будувати хмарочоси корупційних схем і договірняків", тому з ліквідацією ДАБІ та поділом її функцій корупційні схеми були зламані. Однак якщо суд підтримає позов "Мінбуд" щодо незаконності відповідних постанов Кабміну, то корупцію буде відновлено. При цьому "старі корупціонери" отримають можливість відновитися на роботі, а державі доведеться заплатити їм компенсації за прогули.

Також бюджетні витрати на створення нових органів в галузі виявляться марними, а держава понесе репутаційні втрати

"Реформа містобудування в цілому підтримується українським суспільством, яке добре поінформоване про масштаби корупції в галузі. Реформу ініційованоособисто президентом Зеленським, вона підтримується європейськими партнерами України. І якщо завтра (12 серпня) одним судовим рішенням реформу буде зупинено, це стане не тільки черговим ударом по іміджу української судової системи, а й по іміджу держави в цілому", - йдеться в матеріалі.

Також автори статті зазначають соціальну напруженість, яку буде створено в суспільстві через скасування актуальної реформи.

У матеріалі зазначається, що "позов проти реформи і ліквідації ДАБІ має ряд ознак, що дають підстави підозрювати його замовний характер". Зокрема, вказується, що позов подано організацією, яку створено за участю великих забудовників, "чия зацікавленість у збереженні старої системи в будівництві очевидна" - з позову важко зрозуміти, які права членів громадської організації "Мінбуд" порушені ліквідацією ДАБІ та зовсім немає підстав стверджувати, що Кабмін "вийшов за межі своїх повноважень", і правова невизначеність не очевидна.

"Як би там не було, рішення за позовом буде приймати суд, і всім нам залишається вірити, що це рішення буде об'єктивним, неупередженим і прийнятим на підставі принципу верховенства права", - підсумував автор матеріалу.