RU  UA  EN

Середа, 1 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

1 травня

30 квітня

Всі новини

Воскресіння схем, крадіжок і скандалів: в ЗМІ представили хронологію роботи Любченка в ДПС

У Верховній Раді діє ТСК з розслідування можливої корупції посадових осіб в Державній податковій та митній службі з квітня 2020 року, одним з основних фігурантів розслідування є топ-чиновник податкової Олексій Любченко.

Про це пише Андрій Пшеничний для сайту dubinsky.pro.

Так, 24 квітня міністр фінансів Марченко вніс пропозицію про звільнення Максима Нефьодова з посади глави ГТС і Сергія Верланова - глави ДПС. На їх місце призначають т.в.о. Ігоря Муратова і Михайла Титарчука. Припиняється відшкодування ПДВ експортерам, починається виключення фіктивних фірм з ризикових. Олексій Любченко стає главою податкової, як вважає журналіст, "з порушенням процедури".

Потім Мінфін знижує план щодо надходжень для ДПС. Депутати почали заявляти про повернення "скруток" ПДВ і втрату 700 млн гривень з бюджету. Каленіченко, яка фігурувала в справах про махінації з ПДВ, стає главою IT-відділу в службі, обнуляється ряд показників для підприємств. План щодо податків виконується завдяки зменшенню індикативних надходжень з 58,6 млрд гривень до 39,6 млрд грн. "Виконання плану у митниці просто катастрофічне: незважаючи на зниження індикатива, було зібрано лише 23 млрд гривень із запланованих 27 млрд гривень", - зауважив журналіст.

У червні зупиняється реєстрація РК/НН, публікуються схеми скруток ПДВ. У червні скруток виявлено на 27,4 млрд гривень. Не виконується знижений план надходжень з податку на прибуток підприємств. У ДПС змінено графік перевірок шляхом виключення 535 підприємств, частина з них "була задіяна у схемах формування фіктивного податкового кредиту", зазначає журналіст. Любченко потрапляє в ДТП на незадекларованому авто юрфірми, де він працював раніше. Також його звинувачують в кришуванні порушень у спиртовій галузі. У зв'язку зі скрутками згадується радник Олексія Любченка - Олександр Крамаренко, як "відповідальний за збір від тіньового бізнесу". У ЗМІ констатують розпродажі контрабандних сигарет на вулицях.

19 серпня Кабмін звільняє Муратова, призначає Павловського, а Любченко блокує податковій міліції доступ до "податкового блоку". Виявлено скруток на 44 млрд гривень. Підприємства блокуються терорганам, але через деякий час продовжують злочинну діяльність.

У вересні НАЗК розглядає можливі порушення Любченко. У Раду подано законопроект про бюджет-2021, де виявлено штучне заниження показників. ЗМІ заявляють про тиск на бізнес. Збір акцизу на спирт не виконується. Обсяг скруток з ПДВ залишається на рівні 4-4,5 млрд гривень в місяць.

"Перерахованих фактів достатньо для усунення Любченко від керівництва Податкової служби, а також для повномасштабного слідства. Потрібно розгортати нове розслідування тимчасової слідчої комісії ВР і залучати правоохоронні органи", - зауважив автор матеріалу.