RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Чиновника ОГП визнано винним в корупції: що відомо про темне минуле його сім'ї

Керівник департаменту міжнародно-правового співробітництва Офісу генерального прокурора Дмитро Літкевич визнаний винним в корупції. Його звинувачували у несвоєчасному поданні декларації.

Про це повідомляє "Українська правда" з посиланням на інформацію НАЗК.

Рішення про визнання Літкевича винним в адміністративному корупційному правопорушенні винесено у вівторок, 3 листопада, на засіданні щодо протоколу НАЗК. Воно набирає законної сили, якщо протягом 10 днів захист Літкевича не подасть апеляцію.

Повідомляється, що чиновник і його сім'я фігурували в низці кримінальних справ щодо шахрайства в особливо великих розмірах, використанні підробленого документа і відмиванні коштів.

У 2008 році Олександр Літкевич, який є батьком чиновника Офісу Генпрокурара, позичив у екс-начальника управління СБУ в Харківській області Олександра Полковниченка 100 тисяч доларів і не повернув. Слідство вважає, що Дмитро Літкевич знав про наміри батька і особисто запевняв кредитора в тому, що керує процесом повернення коштів. Незабаром Олександра Літкевича оголосили в державний і міжнародний розшук.

Сестра Дмитра Літкевича Ірина в тому ж році взяла кредит на 410 тисяч доларів, надавши для його отримання підроблений документ - довідку з місця роботи із завищеними доходами. Ці довідки їй нібито підписала матір, яка очолює компанію.

Влітку 2013 року в мережу виклали аудіозапис, на якому людина, що називає себе помічником Арсена Авакова, нібито розмовляє з Олександром Полковниченком. Фігуранти плівок обговорюють "грошовий варіант вирішення проблеми Арсена Борисовича".

Сам Полковниченко розповів журналістам про те, що плівки змонтовані, розмова відбулася між ним і Літкевича-старшим в лютому 2010 року і стосувалася тих самих 100 тисяч доларів. А ніяких грошових справ з міністром МВС він не мав. На сторону Полковниченка стали експертиза і суд.

Адвокат Дмитра Літкевича подав на це рішення апеляцію. На його думку, інформація про те, що на аудіозаписах зафіксовано саме голос його підзахисного, "є зайвою деталізацією". Апеляційний суд Харківської області підтримав це клопотання.

Незважаючи на ряд кримінальних справ, в яких фігурувала сім'я Літкевича, офіційно підозрюваний був тільки один - Олександр Літкевич. У січні цього року матеріали справи про відмивання грошей з відділення поліції зникли. У березні чоловіка зняли з розшуку МВС.

Як повідомляв "Апостроф", Служба безпеки України викрила в Закарпатській області двох чиновників, які вимагали хабар з підрядників за безперешкодне будівництво об'єктів проекту "Велике будівництво" на території регіону.