RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

Всі новини

Вівісекція органів СБУ і ослаблення президента: стало відомо про ризики прийняття законопроекту №3196-Д

У березні президент подав у Раду невідкладний законопроект про реформу СБУ. Проект піддався критиці, його відправили на доопрацювання в Комітет з питань нацбезпеки, робочу групу очолила заступник голови комітету, "слуга народу" Мар'яна Безугла, за якою тягнеться цілий шлейф скандалів. У підсумку проект змінили до невпізнання.

Про це йдеться в матеріалі "Апострофа".

Так, коли Безугла балотувалася, то не змогла пояснити ідею і статут своєї партії, будучи депутатом - не змогла сказати, скільки в Україні коштують молоко і яйця і радила пенсіонерам переходити на покупки онлайн. Внаслідок роботи її групи з авторів документа про СБУ зникле прізвище Зеленського. 21 жовтня комітет рекомендував Раді розглянути і прийняти документ.

При цьому, відповідно до закону "Про нацбезпеку" саме СБУ має розробити зміни до закону "Про СБУ" і подати його президентові. Представники СБУ були в депгрупі, але фінальну редакцію тексту з СБУ не обговорювали.

Раніше британський журналіст Генрі Ст. Джордж говорив, що СБУ під керівництвом Баканова стала модернізованої організацією: "Не будучи продуктом дореформованої СБУ, Баканов не потрапив під тиск проросійських сил і корумпованих політиків", - пише журналіст.

Згідно зі змінами до проекту, планується скорочувати СБУ на 2 тис співробітників щорічно, що небезпечно у воєнний час, і скорочення не будуть супроводжуватися підвищенням зарплат. Також депутати пропонують поміняти статус співробітників СБУ на "цивільні" спецзвання.

"Як бути з військовою контррозвідкою? Вони живуть з ЗСУ, Нацгвардією, виявляють факти держзради. Що робити з "Альфою"?", - запитав екс-перший заступник голови СБУ Олександр Скибінецький.

Проект передбачає позбавлення СБУ повноважень на досудове розслідування - так "з рук СБУ виб'ють зброю боротьби зі шпигунством і тероризмом". За словами Баканова, за 2 роки СБУ викрило 120 ОЗУ, і є докази, що ряд з них використовували російські спецслужби для проникнення фінансово-промислових груп РФ до стратегічних галузей української економіки. У проекті також передбачено ліквідацію територіальних підрозділів СБУ - "вівісекція органів" служби.

Ініціативи Безуглої з колегами б'ють по президенту: руйнується інструмент його роботи в сфері національної безпеки, його "відсувають" від СБУ. Ініціатива "розвести" терміни повноважень глави СБУ з термінами каденції президента також може бути трактована як замах на його конституційні повноваження.

"Простежується бажання обмежити конституційне право президента вибирати кандидатуру на посаду голови СБУ", - вважає Баканов.

Проект Безуглої передбачає створення при парламенті комітету, якому буде підзвітна СБУ. Має також з'явитися наглядовий орган, який отримає доступ до СБУ.

"Враження, що Зеленського прагнуть перетворити на "англійську королеву". Від СБУ після цих маніпуляцій і "обрізання" теруправлінь залишиться тільки голова, не здатна ні битися з ворогом, ні бігати за терористами і "гібридними" диверсантами в бізнесі. Мимоволі задумаєшся над словами Баканова, коли він зазначає, що не здивується, якщо за проектом можуть стояти російські спецслужби", - йдеться в матеріалі.