RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

Як Росія готувалася захопити Харків: у Авакова вийшла книга про події 2014 року

В Україні вийшла книга глави МВС Арсена Авакова "2014. Миттєвості харківської весни".

Про це міністр повідомив на своїй сторінці в Facebook.

"Книга писалася довго і важко - бо я хотів не просто розповісти історію першої перемоги в гібридній війні, не тільки передати настрій, нерв тих місяців, днів і годин, а й осмислити події в Харкові в контексті загальної ситуації в країні, проаналізувати складні зовні і внутрішньополітичні процеси в Україні і навколо неї. Я розповідаю свою історію - так, як бачив і переживав її, як харків'янин і як міністр внутрішніх справ, тоді тільки-тільки прийшов на руїни правоохоронної системи", - написав Аваков.

Також в книзі є історії харків'ян, які брали участь в тих подіях. Крім цього в книзі багато документів - від публікацій ЗМІ до унікальних матеріалів розвідки і аудіозаписів переговорів сепаратистів, отриманих в рамках оперативних заходів. Аваков зазначив, що на їх публікацію отримав спеціальний дозвіл слідства.

"Ці документи шокують своїм цинізмом і нелюдськістю, але я впевнений, що вони повинні бути опубліковані і прочитані - як незаперечне документальне свідчення того, що захоплення України був заздалегідь підготовлене і сплановане, сепаратистські групи були організовані і озброєні, а "іхтамнєти" чітко координувалися російськими спецслужбами.

У цій книзі я вперше публікую "План по Харкову і області" - електронне листування кураторів "російської весни", в якому детально - аж до геоміток - розроблений план окупації Слобожанщини. 28 сторінок по всій формі військової стратегії: захоплення систем комунікацій, вузлів зв'язку, стратегічних об'єктів інфраструктури, ЗМІ, фізичне знищення представників влади, військових і журналістів, інформаційна компанія і пропаганда, залучення колаборантів, і в підсумку - створення "ХНР". Цей документ фактично явка з повинною і вичерпний доказ російської військової агресії", - розповів Аваков.