RU  UA  EN

Четвер, 16 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.35
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

16 травня

15 травня

Всі новини

Скандальному боржнику Пасічнику ОПУ довірить мільярди на вакцинацію - ЗМІ

МОЗ оцінив потребу у фінансуванні вакцинації від коронавірусу на 15,1 млрд грн, і в ОПУ питанням був призначений завідувати Михайло Пасічник, який займає посаду радника глави ОПУ Андрія Єрмака. При цьому у фахівців ця особистість викликає побоювання.

Про це йдеться в матеріалі видання "Реаліст".

Пасічник захистив дисертацію по гомеопатії і став співавтором книги "Практикум за технологією гомеопатичних препаратів". Його мережа аптек "Фалбі", яка спеціалізувалася на таких препаратах, до 2010 налічувала 250 роздрібних точок.

Пасічник з 2002 по 2005 працював в МОЗ, і ВРУ змушена була створити ТСК для підрахунку збитків галузі. Приводом послужила перевірка в 2002-2003. Тоді за держкошти у МОЗ закуповували у "своїх" фірм ліки на 500% дорожче. У списку була "Фалбі". Пасічник завідував Держслужбою з лікарських засобів і включав до Переліку ліки виробників, з якими у "Фалбі" були договори. Члени ТСК постановили, що "результати перевірок свідчать про багатомільйонні втрати бюджету... Аналіз дає підстави вважати, що в діях високопосадовців МОЗ вбачаються ознаки складу злочину за ст. 364 КК".

Пізніше до своєї мережі Пасічник вирішив додати складський комплекс, і на це взяв в Укрексімбанку кредит на $40 млн. Поручителем виступила "Фалбі-Львів", перший транш Пасічник отримав в 2006. У 2011 в с. Святопетровське з'явився комплекс на 13 807 кв м. За даними Укрексімбанку, виплати "Фалбі" припинилися в 2014. Також за Пасічником значилися борги перед виробниками і постачальниками на 200-400 млн гривень.

У червні 2014 його знову призначили керувати Держлікслужбою. Представники ринку заявили, що "його фірма - банкрут, він боргує близько 300 млн грн компаніям... Він буде гроші брати по аптекам і вирішувати свої питання". Борги кредитори так і не отримали. Глава правління Укрексімбанку Євген Мецгер заявив, що "Фалбі" заборгувала 1 млрд грн, і в хід йде фіктивне банкрутство і спроби зриву торгів. У 2017 "Фалбі-Львів", змінила назву на "Фарлот Лоджистикс", а бенефіціаром стала "Фарлот Трейдинг ЛТД" з Кіпру.

У квітні 2020 Пасічник оголосив про початок процедури банкрутства "Фалбі". Укрексімбанк запобіг спробі піти від виплат, процедуру було зупинено, а майно "Фалбі" виставлено на торги. Після спроб знизити ціну лотів для скупки підставними компаніями комплекс продали за 185 млн грн.

У 2014 на чолі Держлікслужби Пасічник "відчинив ворота для препаратів з вмістом наркотичних речовин", пише видання. Поверненням на посаду Пасічник був зобов'язаний Петру Багрію - президенту Асоціації фармвиробників України. Пасічник лобіював інтереси заводу "Інтерхім" з орбіти Багрія. "Інтерхім" випускає "Кодтерпін", що містить кодеїн, який дозволяє виготовити наркотик "крокодил". Пасічник дозволив допуск в Україну ще одного кодеїновмісного препарату з Індії - "Кофексу". Партію "Кофексу", як писали ЗМІ, виявили на складі "Фалбі". Представники ринку в 2015 вимагали від прем'єра Яценюка "прийняти рішення щодо перебування на посадах керівного складу Держслужби з лікарських засобів і виробника "аптечного наркотику" "Інтерхіма".

Нещодавно в ОП Пасічник заявив, що "необхідно виробити оптимальні стратегії і передбачити ресурсне та логістичне забезпечення процесу (вакцинації від коронавируса)".

"Навіть якщо повірити, що людина з багаторічним досвідом "освоєння" бюджетних коштів перевиховалася, подібний експеримент проводити ризиковано. Висока ймовірність, що 15 млрд можуть опинитися зовсім в іншому місці під наглядом Пасічника, а мільйони українців залишаться без вакцинації", - йдеться в матеріалі.