RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

4 травня

3 травня

Всі новини

Українські аграрії підтримали референдум проти продажу сільськогосподарської землі – Батькiвщина

Представники фермерських асоціацій, наукових установ, аграрних профспілок за результатами круглого столу "Відкриття ринку землі: як земельна реформа вплине на українців" підписали резолюцію, якою одноголосно підтримали проведення всеукраїнського референдуму.

"Ми переконані, що рішення, як розпорядитися національним надбанням і чи дозволити купівлю та продаж землі, має ухвалювати лише її законний власник - народ України. Єдиним способом визначити волю народу є загальнонаціональний референдум", – йдеться в резолюції.

Під час виступу голова партії "Батьківщина" Юлія Тимошенко звернулася із закликом єднатися та розробити план дій для протидії продажу сільськогосподарської землі.

"Біда в Україні масштабна, і захищати Україну треба масштабно. Якщо ми не можемо покладатися на Конституційний суд, тому що його було розгромлено, щоб позбавити можливості ухвалити рішення про неконституційність закону про продаж землі без референдуму, то треба консолідуватися навколо резолюції про те, що ми захищатимемо українську землю всіма доступними шляхами. Один з напрямків - референдум. Згідно з соціологією 75% людей проти продажу землі і 83% проти продажу іноземцям. Нам дуже потрібно, щоб всі були разом", - закликала Тимошенко.

На думку президента Асоціації фермерів та землевласників України Івана Томича, влада проштовхує закон про продаж землі тільки в інтересах іноземних фінансових груп.

"На 1 січня 2021 в Україні нараховується 16660 фермерських господарств. Коли в Польщі відкривали ринок землі, у них було майже 2 млн фермерів. Немає в Україні фермера, який може брати участь в ринку землі. Тому розпродаж української землі робиться суто для іноземців. А те, що влада нас переконує в зворотному - це цинізм і брехня", – переконаний Іван Томич.

Цю позицію поділяє президент "Української аграрної конфедерації" Леонід Козаченко, який вважає, що запускати "обіг землі" в такому форматі, який здійснюється, неприпустимо.

"Ми порахували прибутковість гектару землі за 2019. Українські фермери отримують в 117 разів менше прибутку, ніж німецькі... Навіть якби в законі було все ідеально й не було можливості в іноземців купити землю, а тільки фермер, який працює і живе на цій землі, у нього просто немає фінансових ресурсів, щоб викупити й оформити її у свою власність. Цей процес треба зупинити і навести порядок, зробити зрозумілу й прозору систему та гарантувати реальний доступ фермерів до цього активу", – додав Леонід Козаченко.

Керівник Центру аграрних реформ, доктор економічних наук Любов Молдаван акцентувала увагу на міжнародному досвіді відкриття ринку землі та наголосила, що в Україні намагаються запровадити найгіршу з можливих систем.

"Купити землю за власні збереження жоден фермер у світі не може, в кожній країні створюється система спеціалізованого довгострокового пільгового кредитування купівлі землі малими фермерськими господарствами. Те, що пропонується у нас - найгірша система, затратна, і недоступна для селянина, бо пільговий кредит одержить не фермер, а велика трансконтинентальна компанія. Ніде й ніколи в світі ринок землі не відкривався раніше, ніж було вирішено це питання", – зауважила Любов Молдаван.