RU  UA  EN

Неділя, 12 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

12 травня

11 травня

Всі новини

Міноборони знову включило в Держоборонзамовлення гаубиці "Дана" - "слуги народу" підтримали угоду

У листопаді 2020 Юрій Бутусов звинуватив керівництво Генштабу та Міноборони в спробі закупити 30 одиниць самохідних артилерійських установок калібру 152 мм "Дана М2" виробництва чеської компанії "Excalibur". Бутусов прокоментував відсутність доцільності в закупівлі недалекобійної артилерійської системи розробки 70-х років з радянським калібром 152 мм. Уже при розгляді змін до державного оборонного замовлення, депутат ЄС і колишній командир десантно-штурмових військ Михайло Забродський довів корупцію в даному контракті - в 2018 Україні пропонували "Дану" по 812 тис євро за одиницю (військові відмовилися від закупівлі), а вже в 2020 ціна виросла до 1,29 млн євро за машину, це 14 мільйонів євро "різниці".

Про це пише "Хвиля".

Як пишуть журналісти, українська самохідна артилерійська установка "Богдана" в натовському калібрі 155 мм з набагато більшим радіусом дії, ніж "Дана", виглядає більш ефективним рішенням. До того ж, "Богдана" виробляється Краматорським заводом важкого верстатобудування на базі українського шасі "КрАЗ".

Парламентський комітет в 2020 не підтримав закупівлю "Дан" - проти виступили і депутати "Слуги народу".

"І про цю історію можна було забути, якби в проект держоборонзамовлення вже на цей рік, який прямо зараз розглядає профільний комітет парламенту, Міноборони знову не включило... гаубиці "Дана" по тій же вартості!", - йдеться в матеріалі.

Як пишуть журналісти, закупівлю планують узгодити - "про торішній скандал нібито все забули, і зараз "по-тихому" ручні депутати "Слуги народу" проголосують за фінансування чеських "Дан".

Депутати комітету нацбезпеки від "Європейської Солідарності" - Андрій Парубій і Михайло Забродський не коментують ситуацію.

"Міноборони знайшли формулу успіху - в обмін на лояльність при закупівлі "Дан", МО не буде виставляти "Кузні на Рибальському" Петра Порошенко рекламації за поставлені боєприпаси і кораблі", - зазначають журналісти.