RU  UA  EN

Вівторок, 14 травня
  • НБУ:USD 39.40
  • НБУ:EUR 42.25
НБУ:USD  39.40
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

14 травня

Всі новини

На посаду керівника САП подалися три недоброчесних працівники НАБУ, серед них кум Ситника - ЗМІ

На конкурс на керівника САП подалося три чиновника НАБУ, в тому числі кум директора бюро Артема Ситника. За результатами аналізу їх декларацій і способу життя, який провели Центр протидії корупції, Фундація DEJURE, Автомайдан та Трансперенсі Інтернешнл Україна, у НАБУшників виявили порушення критеріїв доброчесності, зокрема неналежне декларування і невідповідність способу життя задекларованим доходам.

Про це повідомляють Українські новини.

Серед 37 кандидатів, що беруть участь в конкурсі на вакантну посаду керівника САП, 21 кандидат не відповідає критеріям доброчесності. Зокрема серйозні проблеми з доброчесністю виявились у трьох посадовців НАБУ, що беруть участь у конкурсі, зокрема неналежне декларування і невідповідність способу життя задекларованим доходам.

Так кум Ситника Олег Борисенко, старший детектив-заступник керівника Третього відділу детективів Першого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів НАБУ, є фігурантом у справі про зловживання під час оборонних закупівель (так звана справа Гладковського). Джерела готівкових заощаджень кандидата є незрозумілими - а це 300 тис дол США, які задекларовані у 2015. При цьому за майже рік роботи юристом кандидат задекларував заробітну плату в розмірі 13 тис грн. Крім того, він приховав права власності на нерухомість, не зазначив вартість елітної автівки дружини та неналежно декларував доходи від відчуження рухомого й нерухомого майна. Показово, що за час роботи у НАБУ у родині кандидата стало вже 4 автомобіля.

Питання щодо відповідності критеріям доброчесності є і до інших кандидатів з НАБУ: так старший детектив НАБУ Олексій Гейко також не декларував нерухомість і веде спосіб життя, що не відповідає офіційним доходам. При різниці в доходах і видатках в 2300 грн на місяць він став власником авто представницького класу вартістю понад 30 тис дол США. Також у 2019 матір кандидата "подарувала" йому трикімнатну квартиру в столиці з задекларованою вартістю у 750 тис грн. У той же час ціна таких квартир починається з 2 млн грн. Отже, вартість подарованої нерухомості може бути занижена, імовірно, для "оптимізації" оподаткування.

А сім’я третього кандидата, керівника Другого підрозділу детективів Головного підрозділу детективів НАБУ Олександра Карєєва, у 2018 жила на межі прожиткового мінімуму, але при цьому кандидат зміг дозволити собі купівлю автомобіля представницького класу за 1 млн грн та задекларував сотні тисяч доларів заощаджень. Окрім того Карєєв занизив вартість квартири в Києві, придбаній на ім’я його батька, також в рази занижена вартість придбаної ділянки площею 965 кв м під Києвом.

Нагадаємо, що директор НАБУ Артем Ситник не вказав в декларації продаж за рублі земельної ділянки на території анексованого Криму за законодавством країни-окупанта. Ні в декларації дружини Ситника, ні в декларації самого директора НАБУ операції по відчуженню нерухомості і отриманні коштів від її продажу відображені не були, податки в Україні також не були сплачені.