RU  UA  EN

Пʼятниця, 3 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

ЗМІ розповіли, як транспортний комітет продовжує корупційні схеми з документами моряків

Незважаючи на рішення профільного транспортного комітету ВР підтримати і винести в зал законопроект, який дозволить прибрати корупцію в сфері видачі та продовження документів в морській галузі, в порядку денному на поточний тиждень його не опинилося.

Про це пише видання Коментарі.

Журналісти нагадують: щоб отримати підтвердження права працювати на морських судах, моряки в Україні повинні кожні 5 років проходити спеціальні іспити і оновлювати документи. За даними профільних асоціацій, вартість пакета паперів з "правильними" результатами тестів і іншими доказами може досягати $8 тис з людини. Законопроектом 3944 пропонується запровадити міжнародні стандарти пролонгації документів.

У ЗМІ неодноразово лунали прізвища бенефіціарів схем з корупційною видачею документів морякам. Серед них називали екс-міністра інфраструктури Владислава Криклія. Також одним із "стовпів" схеми називають главу транспортного комітету Юрія Кисіля. Крім того, глава виконавчого комітету реформ Михайло Саакашвілі заявляв про інтерес депутата від Миколаївської області Ігоря Негулевського. У кулуарах фігурує і прізвище Миколи Тищенка. На минулому тижні член правоохоронного комітету ВР Олександр Куницький оприлюднив фрагмент запису засідання транспортного комітету, на якому розглядався законопроект 3944, який пролежав у комітеті рік. У першій частині записі видно, як глава комітету Юрій Кисіль намагається заблокувати розгляд документа на комітеті. З другої частини стає зрозуміло, що законопроект 3944 не сприймає і Микола Тищенко. Під час обговорення документа про спрощення процедур переатестації моряків, Тищенко почав обурюватися, що комітет нібито втрачає суб'єктність: "Ми сьогодні стоїмо на порозі - ми комітет або нами витирають ноги. Нехай депутати приходять і працюють в наш комітет, а не десь в офісі вони отримали під диктовку, а ми гриву опустили і піднімаємо руки. Ми або команда - або не команда", - звернувся Тищенко до колег по комітету.

Журналісти нагадують, що Кисіль, Негулевський і Тищенко не вперше фігурують в скандалах. Раніше ЗМІ писали, що Кисіль і Негулевський зійшлися на темі дорожніх підрядів: Негулевський після приходу в Раду різко став одним з ключових дорожніх будівельників Миколаївській області. Близько року тому гендиректор і власник ТОВ СП "Нібулон" Олексій Вадатурський звинувачував тодішнього міністра Криклія, Тищенка і Негулевського у співпраці з офшорними компаніями, які блокують розвиток вантажного флоту. Кисіль, Негулевський і Тищенко були учасниками і ще одного скандалу, пов'язаного з портом "Південний". ЗМІ писали, що вони планували взяти під контроль буксирувальний флот порту.

Крім того, Киселя і Тищенка звинувачували в "кришуванні" схем екс-глави Державної адміністрації морського транспорту Сергія Звягінцева, пов'язаних з незаконним транзитом російських танкерів з нафтопродуктами, які нібито курсували територіальними водами України за спецдозволом.

"Однак, варто все ж зазначити, що профільним комітетом дана рекомендація прийняти в цілому законопроект 3944 у першому читанні. А значить, чи буде зроблено перший крок до реформування морської галузі чи ні - тепер залежить від кожного депутата в сесійній залі", - резюмує видання.