RU  UA  EN

Четвер, 2 травня
  • НБУ:USD 39.30
  • НБУ:EUR 41.95
НБУ:USD  39.30
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

2 травня

1 травня

Всі новини

Посаду глави Морської адміністрації України можуть віддати людині бізнесмена з російським слідом - ЗМІ

Посаду глави Морської адміністрації можуть отримати люди, які обслуговують інтереси власника кораблебудівного бізнесу в окупованому Криму Андрія Іванова.

Про це пише "Деловая столица".

МорАд давно без керівника, результати конкурсу 2020 було дезавуйовані. У квітні 2021 Кабмін оголосив конкурс на посаду голови Морської адміністрації. До співбесіди були допущені 8 кандидатів, але рішення Кабмін не прийняв. Ситуацією може скористатися Андрій Іванов - власник групи компаній "Трансшип". За даними ЗМІ, в окупованому Криму працює суднобудівне підприємство, що належить Іванову. Буксири з "Трансшип" використовуються для роботи в портах країни-агресора РФ, Іванов не спростовував, що працює з Росією. Іванов заручився підтримкою Михайла Саакашвілі, і створив підконтрольну собі Морську палату України, де присутній співвласник "Рісо" Шота Хаджішвілі - близький до Саакашвілі.

"Коли заступником міністра інфраструктури по портовій галузі став Юрій Васьків, Андрій Іванов по суті отримав карт-бланш. Васьків має тіньовий зв'язок з Івановим. А головне - Васьків фігурує в справі про створення конвертаційних центрів, щоб ухилятися від сплати податків при експорті зернових. Збиток від "схеми" для бюджету може становити мінімум 5 млн грн", - пише ЗМІ.

На кадровий конкурс в МорАд подавалися персоналії з Морської палати - Данило Мефодовський (працював начальником Херсонського управління морада). Мефодовський "відзначився" тим, що фактично блокував роботу рятувальних служб області.

"Або ж - мова про Віталія Панченка, який працює на Морську палату, а до березня 2021 був заступником глави управління МорАд по порту "Чорноморськ", - пише ЗМІ.

Близьким до Іванова вважають і Володимира Лавриненка, людину Іллі Тихонова - фаворита на посаду МорАда: "Тихонов виступає як представник Морської палати... має багатий досвід роботи чиновником в морській галузі: у 2010 став заступником голови Адміністрації морського транспорту, в 2015 - був начальником відділу контролю над судноплавними компаніями і підприємствами Укрморрічінспекції, трудився під керівництвом Васьківа, який і в 2015 був профільним заступником міністра з портової галузі. За даними учасників галузі, саме Тихонов став організатором всіх основних "схем" з "забезпечення квитками" моряків при видачі їм сертифікаційних документів", - пише ЗМІ.

В 2019 Іванов намагався посадити в МорАд свою людину і критикував Криклія за скасування результатів конкурсу Морської адміністрації. Причиною було те, що Криклій "зарізав" кандидатуру Івана Ніякого - "висуванця" від Морський палати. У лютому 2020 в ЗМІ були розміщені публікації про те, що "відмова Криклія призначити Ніякого керувати МорАда - це бажання зберегти "схеми".

"Пост профільного заступника міністра з портової галузі отримала людина, яка звинувачується в створенні конвертаційного центру, і може лобіювати інтереси бізнесмена, який співпрацює з країною-агресором (Іванова)", - пише "Деловая столица".