RU  UA  EN

Вівторок, 7 травня
  • НБУ:USD 39.20
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.20
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

7 травня

6 травня

Всі новини

Кандидатуру Любченка більше не розглядають як заміну Шмигалю - ЗМІ

Кандидатуру першого віце-прем'єр-міністра і міністра економіки Олексія Любченка більше не розглядають як претендента на посаду прем'єр-міністра після можливої відставки Дениса Шмигаля і переформатування уряду.

На цю посаду з більшою долею ймовірності буде претендувати міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов, пише УНІАН.

Чутки про призначення Любченка стали ходити після його призначення в.о. голови ДПС. ЗМІ регулярно пов'язували його з підприємцем Іллею Павлюком, якого вважають пов'язаним з контрабандою. Журналісти звертали увагу, що група депутатів, підконтрольна Павлюку, підтримує в Раді ініціативи, вигідні Рінату Ахметову і його бізнесам.

"Однією з умов Любченка, коли він погоджувався на посаду в ДПС, було завести на посади в регіональних фіскальних органах своїх людей і бізнес-партнерів. Це дозволило йому володіти інформацією про реальний стан справ на місцях, мати уявлення про "найцікавіші"з точки зору перевірок підприємств. За Любченка перевірки бізнесу, на які було накладено мораторій на час карантину, поновилися з новою силою", - йдеться в матеріалі.

Журналісти припускають, що рішення відмовитися від просування Любченка в уряді було прийнято в зв'язку з низкою запитань до його роботі.

"По-перше, з'ясувалося, що Любченко не збирається відмовлятися від впливу на фіскальну службу та на розставлені в регіонах кадри. По-друге, він продовжив практику "протягування" на "теплі" посади потрібних людей, наприклад, організував повторний конкурс на Держсекретаря Мінекономіки , аби на ньому перемогла його давній соратник Тетяна Галабудська (зараз в.о. держсекретаря), яка з подачі Любченка трудилася в Нацкомфінпослуг. По-третє, міжнародним партнерам не сподобався агресивний настрій віце-прем'єра по відношенню до системи корпоративного управління на держпідприємствах, яку західні донори дбайливо вирощували кілька років з допомогою грантових проектів для антикорупціонерів і активістів", - йдеться в матеріалі.

Як зазначають автори, першому віце-прем'єру за 2 місяці не вдалося знайти спільну мову з Мінагро, Міненергетики та Мінекології, робота по ним "фактично заблокована".

"Конкурентом" Любченко виявився міністр розвитку громад і територій Олексій Чернишов. "Під його керівництвом "пожвавилася" заморожена попереднім урядом реформа децентралізації. Він почав просувати її наступний етап - впровадження нової "президентської вертикалі" - системи префектів, яка має ще більше посилити керованість регіонів з центру з точки зору адміністративного контролю, в той час як фінансовий ресурс і господарські питання залишатимуться на місцях. Фактично спрощуються умови ведення бізнесу для забудовників (ліквідована частина схем ДАБІ). Він активно підключився до реалізації проектів "безбар'єрності" та інклюзивної освіти, які курирує перша леді", - йдеться в статті.

Чернишова називали одним з кандидатів в прем'єри взимку, коли Любченко працював в ДПС. По одному з варіантів, восени, з відставкою партії міністрів (Малюська, Ткаченко), Чернишов може стати другим першим-віце-прем'єром з перспективою замінити Дениса Шмигаля, або ж екс-главу податкової позбавлять цього статусу і залишать йому тільки Мінекономіки.

"За "мертвий сезон" кінця липня і серпня досвідчений в апаратних інтригах чиновник може почати вбудовувати в корупційні зв'язки не тільки групу Павлюка, яка явно не підтримає його відставки, а й інших депутатів з правлячої коаліції. Не можна виключати, що за збереження позицій Любченка в уряді може заступитися перед президентом і особисто Рінат Леонідович", - резюмує видання.