RU  UA  EN

Субота, 4 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

3 травня

Всі новини

Міністра фінансів та його заступника звинуватили у лобіюванні інтересів "Київміськбуду" - ЗМІ

Міністр фінансів Сергій Марченко та його перший заступник Денис Улютін "лобіюють інтереси холдингової компанії "Київміськбуд", яка має добудувати проблемні об'єкти "Укрбуду" Максима Микитася.

Компанії передали низку об'єктів, допомогли розв'язати проблеми із законністю, а також Мінфін планує видати "Київміськбуду" 1,9 млрд грн держгарантій, щоб "фактично профінансувати проєкт коштом платників податків", пише РБК-Україна.

Журналісти зазначають, що Мінфін вже третій Кабмін поспіль намагається винести на розгляд уряду проєкт ухвали про надання держгарантій ХК "Київміськбуд" під добудову 18 об'єктів "Укрбуд". Держгарантії планується видати на суму 1,9 млрд грн під 0,5% річних.

"Наявність таких гарантій означає, що у разі нездатності "Київміськбуду" розрахуватися за своїми кредитними зобов'язаннями, їх перед кредиторами виконає держава... Лобіювання з боку міністра фінансів Марченка та його першого заступника Улютіна фінансування лише 10% таких майданчиків може бути ознакою корупційних взаємин керівництва Мінфіну та "Київміськбуду", - пише ЗМІ.

Журналісти нагадують, що "Київміськбуд" отримав "бонуси" на добудову об'єктів "Укрбуду": "це розв'язання питань із законністю ділянок. Найяскравіший приклад - ЖК "Арт Хаус" та ЖК "Чарівне місто", які побудовані на ділянках Міноборони. Відомство знаходилося в активних судах з "Укрбудом" та проблем із землею та дозвільною документацією на ці об'єкти було більш ніж достатньо, проте як тільки за добудову взявся "Київміськбуд", Кабмін зобов'язав Міноборони утриматися від судових процесів, а забудова на проблемній ділянці була легалізована... За деякими об'єктам, наприклад "Сонячній рів'єрі", у "райдері" "Київміськбуду" було списання боргів за пайовими внесками на 19 млн грн перед містом".

"Ринок отримав досить сумнівний сигнал: ти можеш понад законом отримати землю і почати будівництво, збанкрутувати, а потім "соціально відповідальний забудовник" зможе обійти закон і добудувати об'єкти як ні в чому не бувало, щоб "захистити ошуканих інвесторів", - додають. автори.

Друге – це викуп квартир Державною іпотечною установою за завищеними цінами. Експерти підрахували, що йдеться про 28 000 грн за кв. метр, що вище, ніж цифри по об'єктах "Укрбуду" на етапі продажу.

"З 18 об'єктів, які заявлені в проєкті постанови, поданому Марченком на Кабмін, два (на Дігтярній та на Златоустівській) вже прийнято в експлуатацію, а щодо інших немає розрахунків... Членам уряду пропонується "повірити на слово" Мінфіну та "Київміськбуду", що їм потрібно для добудови саме 1,9 млрд грн", - сказано у статті.

Назви ряду об'єктів у проєкті ухвали не відповідає документації, що теоретично дозволить маніпулювати ресурсами, "перекидаючи" їх на інші об'єкти.

"Мінфін на чолі з Сергієм Марченком, а також перший заступник Денис Улютін, який, за даними джерел у "Київміськбуді", є безпосереднім "куратором" цього проєкту від міністерства, - лобіюють інтереси лише одного забудовника. Що не може не викликати питань... Той факт, що Марченко наполегливо продовжує виносити ухвалу на голосування після кількох відмов з боку прем'єр-міністра та інших членів уряду, лише підтверджує ці припущення", - резюмує видання.