RU  UA  EN

Четвер, 9 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

9 травня

8 травня

Всі новини

Призначення корупціонерів у Офіс генпрокурора: на Заході обурені

Нинішній законопроект про реформу Служби безпеки України, покликаний покласти край її юрисдикції з розслідування економічних злочинів, фактично дає їй право продовжувати робити це під масою національної безпеки. А призначення колишніх корупціонерів на кшталт Андрія Наумова до Офісу генпрокурора поставить хрест на цьому процесі.

Про це Денис Макшейн - колишній міністр Європи Великобританії в уряді Тоні Блера пише у статті для Atlantic Council.

На його думку, СБУ залишають широкі можливості для продовження корупції, включаючи можливості відстоювати хижацькі інтереси та замовляти справи проти законних підприємств.

За словами британського експерта, новий антиолігархічний законопроект також дає надто багато свободи дій виконавчій владі, щоб вирішити, хто є олігархом, а хто ні. Таким чином, олігархія як система влади виживе, навіть якщо один чи два олігархи опиняться в опалі, а їхнє життя стане менш комфортним. Це особливо явно буде видно, якщо їх зрештою замінять нові олігархи, більш прийнятні для президента Володимира Зеленського та його оточення.

Інша проблема, вважає Денис Макшейн, це нескінченні перестановки чиновників, які загрузли в бюрократичних зловживаннях в минулому.

Він зауважив, що серйозне занепокоєння викликає нещодавнє призначення Андрія Наумова в Офіс генпрокурора. Експерт нагадав, що Наумов був звільнений з посади голови департаменту внутрішньої безпеки СБУ на початку 2021 року після звинувачень у тому, що він використав своє становище для сприяння контрабанді та тиску на бізнес.

Раніше він пропрацював у Генпрокуратурі 12 років, зокрема під час найгірших ексцесів епохи Януковича. Його повернення знову дасть йому юрисдикцію над економічними злочинами, вважає Макшейн.

Читайте також на "Апостроф": Бюро економічної (без) небезпеки і: як запрацює новий орган зі старими обличчями