RU  UA  EN

Неділя, 5 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

5 травня

4 травня

Всі новини

В Раді не розуміють, чому Міноборони гальмує старт харчових закупівель для ЗСУ - "слуга народу" розповів про ситуацію

Відповідно до погодженого оборонним комітетом ВР та опублікованого плану, закупівлі харчування для ЗСУ мали б розпочатися у грудні поточного року, але Міноборони другий тиждень гальмує оголошення відповідних тендерів. В оборонному комітеті запевняють, що жодних підстав затягувати харчові закупівлі в чиновників Міноборони немає.

Про це у коментарі "Апострофу" розповів нардеп "Слуги народу", член комітету з питань оборони ВРУ Геннадій Касай.

"Вчора на комітеті ми погодили трирічний план закупівель і погодили, в тому числі і річний план закупівель, де було і питання харчування, і обмундировання. Тому всі кричущі питання, які були у міністерства оборони - ми все погодили. А старт саме харчових закупівель можна було робити ще на тому тижні. Ми це погодили ще 15 грудня. Тому я не розумію (чому чиновники гальмують тендерні процедури). Ці питання треба Міноборони задавати! Але ми особисто не бачимо ніяких перепон для того, щоб оголошувати про старт", - сказав депутат.

За його словами, реагувати на затягування має Верховний Головнокомандувач ЗСУ Володимир Зеленський, якщо закупівлі так і не розпочнуться.

За даними ЗМІ, гальмування харчових тендерів має штучний характер. Зокрема, команду не розпочинати процедуру міг дати хтось із керівництва МО. Медіа підозрюють, що такі "трюки" робляться в інтересах компанії-монополіста "Військсервіс-волонтер". Ця фірма отримала майже 100% підрядів на харчування ЗСУ 2021 року, постачала на фронт гнилі продукти за цінами уп’ятеро дорожче ринку.

Її інтереси, за даними слідства ДБР, лобіював колишній профільний заступник міністра оборони Ігор Халімон, якому нещодавно вручили підозру.

На початку грудня, за нового керівництва Міноборони, з "Військсервіс-волонтером" було пролонговано 9 харчових контрактів. Представники "Волонтеру", як стверджують журналісти, продовжують відвідувати чиновників МО - попри зміну міністра оборони та профільного заступника. Нині за закупівлі для армії, а відповідно, їх прозорість, відповідає колишній чиновник "Укрзалізниці", заступник Резнікова - В’ячеслав Шаповалов.

Доручення розібратися з монополістом "Волонтером" та низькою якістю харчування військових ще у червні давав особисто президент Володимир Зеленський. Про результати його виконання Міноборони так і не звітувало. А гальмування закупівель, попри запит до керівника пресцентру, в МО не коментують з минулого тижня.