RU  UA  EN

Понеділок, 6 травня
  • НБУ:USD 39.25
  • НБУ:EUR 41.90
НБУ:USD  39.25
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

6 травня

Всі новини

Шмигаль став фігурантом справи через незаконне виведення з бюджету майже 10 млн дол - екснардеп

Проти прем'єр-міністра України Дениса Шмигаля порушено кримінальне провадження прокурором Спеціальної антикорупційної прокуратури щодо незаконного виведення з України 10 млн дол., через що прем'єру може світити до 12 років в'язниці.

Таку інформацію в Telegram поширив колишній народний депутат Ігор Мосійчук, додавши фото витягу з ЄРДР, пишуть "Українські новини".

За словами Мосійчука, кримінальне провадження порушено Спеціальною антикорупційною прокуратурою 6 червня 2023 за ознаками злочинну передбаченого ч.5 ст.191 ККУ (Привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем вчинені в особливо великих розмірах або організованою групою). Відповідний злочин може потягнути до 12 років в'язниці.

Мосійчук описав схему: йдеться про події 2015 року, коли НБУ оголосив ПАТ "Кредитпромбанк" неплатоспроможним. На депозиті банку зберігалося близько 8 млн дол. нідерландської компанії "Сіті-Стейт Н.В.", та українських TOB "КУА "Практика", ТОВ "Кристалл-Інвест" та ТОВ "Продіз" які пов'язані з українським бізнесменом Анатолієм Юркевичем.

Для повернення депозиту Юркевич оголосив заморожені на рахунку кошти міжнародними інвестиціями, що на думку Мосійчука є брехнею, оскільки кошти не були зареєстровані у НБУ в якості інвестицій. Юркевич звернувся зі скаргою до Міжнародного центру по врегулюванню інвестиційних спорів (Вашингтон, США).

Тодішній міністр юстиції Павло Петренко, замість того, щоб повідомити арбітраж, що це не інвестиції, а депозит, погодився брати участь в суді, виділив 450 тис. євро для юридичної фірми Foley Hoag AARPI за представництво України. Україна суд програла і у вересні 2019 адвокати Юркевича звертаються до Київького апеляційного суду з метою легалізації рішення міжнародного арбітража. 16 вересня 2019 Київський апеляційний суд виносить ухвалу, згідно з якою позов Сity-State N.V про повернення коштів задовольнити у зв’язку з виконанням рішення Міжнародного арбітражу в справі № АRB/14/19. Проте за даним номером на сайті Міжнародного суду знаходиться рішення у справі щодо Сенегалу.

Проте уМін’юсті виплачують консультантам кошти та готують обгрунтування для виплатити фірмам Юркевича коштів з депозиту збанкрутілого банку. Кабмін же постановою №1284 від 21.12.2020 ухвалює постанову про повернення коштів Юркевичу, виділивши їх з коронавірусного фонду, пише екс-нардеп.

"Зв'язуючим ланцюгом між корупціонерами минулої та нинішньої влади, і бізнесменом Юркевичем" станом на сьогодні заочно арештований ВАКС юрист Андрій Довбенко", - пише Мосійчук.

Довбенко близький із Петренком, він через АРМАпродавав майно Націоналізованого "Сбербанку Росії", в заставі якого були активи бізнесмена Юркевича.

"Залишається сподіватися, що САП і НАБУ не обмежаться кримінальним провадженням, а далі буде підозра, суд і вирок адже корупція вбиває точно так як і ворожі кулі", - додає колишній народний депутат.