RU  UA  EN

Пʼятниця, 26 квітня
  • НБУ:USD 39.35
  • НБУ:EUR 42.00
НБУ:USD  39.35
Політика

Допомогти Збройним Силам України! Посилання для переказів

Новини

26 квітня

Всі новини

Перетягування каната і плутанина: експерт передрік хаос з розслідуваннями в Україні

У зв'язку з початком створення в Україні ДБР, в країні починається правова плутанина з розслідуванням кримінальних справ.

Про це розповів "Апострофу" член конкурсної комісії ДБР Денис Монастирський.

"Наприклад, 20 листопада були новини про те, що троє солдатів в зоні АТО загинули в результаті неправильного поводження з пічним обладнанням. Це підслідність військової прокуратури. Якщо такий випадок відбувається 21 листопада, то це вже підслідність ДБР. В результаті такі справи будуть перенаправлятися по підслідності інших органів. Природно, військові прокурори будуть підключатися, але вже не в юридичному статусі слідчого, а в статусі процесуальних керівників. Через це буде певна плутанина: справу вестимуть Нацполіція чи СБУ, в залежності від ситуації, а за фактом частина роботи виконуватимуть прокурори військової прокуратури", - розповів він.

Монастирський не виключив, що таким чином зросте ймовірність конкуренції і конфліктів між різними органами.

Також він розповів про те, що таким чином і навантаження на слідчих, які займаються тяжкими злочинами, збільшиться.

"З кожним днем кількість злочинів, які необхідно буде розслідувати іншим органам, буде тільки зростати. Середнє навантаження на одного слідчого Нацполіціі по Україні становить близько 200 виробництв, а по Києву і області - близько 300-500 виробництв. З огляду на, що практично всі справи, стосуються підслідності ДБР, це тяжкі та особливо тяжкі злочини, то це мінус один слідчий на розслідування справ, що стосуються інших тяжких злочинів, відповідно, терміни з розслідування можуть затягуватися ", - зазначив Монастирський.

Детальніше про нові проблеми правоохоронних органів України читайте в матеріалі "Апострофа" В Україні народжується неймовірний монстр: як країна занурюється в правовий хаос.